Днес е 14.07.2024

Научният симпозиум на ММФ “Варненско лято” 2023 ще изследва испанската музикална традиция

25.08.2023
симпозиум "Варненско лято"

Петото поредно издание на научния форум ще се проведе от 1 до 3 септември с участието на световни имена в музикознанието от Испания, Германия и Австрия, ще се включат и български музиковеди и студенти. Вечерни концерти ще пренесат темите на обсъждане на сцената на Градската художествена галерия – Варна.

В дните на подготовката на форума проф. Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, споделя кои са акцентите в програмата на Научния симпозиум на фестивала тази година:

“Научният симпозиум на Международния музикален фестивал “Варненско лято” се радва на все по-голям интерес от изследователите на музикалната култура в Европа. Ние избираме всяка година тема, която е съзвучна с концертната програма на фестивала. Тази година посвещаваме симпозиума на Испания, която пое председателство на Съвета на ЕС. Определили сме темата така: “Традиция и универсалност в испанската музика. От Барока до съвременността” – Мисля, че няма нищо по-хубаво от това да запознаем българската аудитория и гостите на Варна с традицията и универсалността на испанската музика от ренесанса до съвремието. 

В рамките на три дни – 1, 2 и 3 септември, ще дискутират водещи музиколози от Испания, Австрия и Германия, ще участват и млади български музиколози под ръководството на д-р Петя Цветанова от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Ще дойдат и студенти, за които това ще бъде безценна възможност да общуват със световни имена в музикознанието. Темите на симпозиума са “Испанска барокова музика”, “Национализъм и универсализъм в испанската музика” и “Идентичност и развитие”. На нашата покана отново се отзова уважаваният проф. д-р Хартмут Кронес от Университета за музика и сценични изкуства във Виена, който ще бъде академичен модератор, подпомаган от д-р Петя Цветанова от българска страна.

Паралелно с трите дни на научни доклади и дискусии вечерта ще радваме публиката с три коренно различни с посланието си и хармонията си програми. Първата вечер ще бъде посветена на испанския ренесанс с изпълнения на бароковата и ренесансова група “Armonica stanza”. Втората вечер ще ни гостуват европейски артисти, които ще изпълнят шедьоври на камерната музика на Испания. Ще се включат и български изпълнители. Ще чуем клавирен квинтет от Енрике Гранадос, клавирно трио от Енрике Фернандес Арбос, клавирен квартет от Хоакин Турина плюс “Кармен Фантазия” от Сарасате. А третата вечер ще бъде един компендиум, който ще ни пренесе от испанската романтика до съвремието с “Enseic” – ансамбъл на съвременна музика на Кантабрия – великолепни музиканти, които ще ни представят изключително интересна и пъстра програма с шедьоври на испанската класика.

Ангажиментът, който професор Хартмут Кронес, е поел към нашия фестивал, продължава да бъде една много силна нишка в идеята, която провеждаме в последните вече 4-5 години, а именно да съчетаем високото научно ниво на педагози изследователи с широката аудитория и специализираните кръгове, да запознаем с тематиката бъдещите български музиколози, гостите и българската аудитория.

Подобни симпозиуми с научно-популярен характер са мост към класиката на бъдещето. Живеем в общество, което изцяло се базира на информационните канали, знаем, че информацията е този източник на знания, без който не може в нашето ежедневие и имаме нужда да запознаем с една непозната територия ценителите и слушателите – както гостите на ММФ “Варненско лято”, така и слушателите на БНР с тези изключително интересни теми не само за фестивала, но и за нашето музикознание. Гостите са светила на музикознанието, които в досега с българските си колеги ще могат и в разговорите, които провеждат, и по време на симпозиума, и по време на неформалните си срещи да стигат до изводи, решения, открития.

Няма да забравя срещата през 2019 г. в разговор с Хартмут Кронес и Данило Профумо, които стигнаха до интересни заключения на база на писмата между Роберт Шуман, Клара Вик и Йоханес Брамс. Те бяха повод за един голям симпозиум впоследствие във Виена, където тези разговори бяха изследвани задълбочено от едни от светилата в тази област на немската романтика, за която ние дадохме специално място и в миналогодишния симпозиум. 

Това, което беше коментирано, впоследствие се оказа, че води до сериозни изследвания и до открития, които дават светлина за начина, по който определени композитори са били мотивирани да композират дадени произведения, които до ден днешен са шедьоври в музикалната съкровищница, каквито са произведенията на Брамс и Шуман и на тяхната муза Клара Вик. 

Такива срещи на големи светила вдъхновяват хората, Варна е енергийно място, което вдъхновява всеки гост на града и няма нищо по-хубаво от това на един такъв симпозиум човешкият разум, окрилен от вдъхновението и природата да достига до откровения, които реално имат своето отражение в историята на музиката.”

Записа Нина Локмаджиева

Варненско лято

Пълната програма на Международния симпозиум на ММФ “Варненско лято” открийте тук: https://varnasummerfest.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0/%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%83%D0%BC/%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%83%D0%BC-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%83%D0%BD

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки фестивален архив

Други