Днес е 14.07.2024

“Лицата на артистична Варна” разкриват истини за артисти, писатели, художници, арт мениджъри и за морския град

30.08.2021

В поредица интервюта сайтът за култура ArtVarna.net среща читателите със забележителни личности, които създават творческото лице на морския град. Повечето интервюта са направени от арт журналиста Нина Локмаджиева, в проекта участват и нейните колеги Искра Сотирова и Зорница Кънчева. Проектът на “Нира Комюникейшънс” “Лицата на артистична Варна” се реализира с финансовата подкрепа на фонд “Култура” на Община Варна.

Сред интервюираните са знакови имена от творческия свят на морската столица с техните откровения за изкуството и града.

Димитър Трайчев, снимка Красимир Тодоров
Димитър Трайчев, снимка Красимир Тодоров

Димитър Трайчев, признатият крайморски гуру на графичния дизайн, споделя в кой момент е осъзнал, че е варненец: “Беше 1977. Ходех пеша на работа – от Колхозния до Чайка. Вървях винаги по осевата линия по “Княз Борис I” (тогава “Ленин”) между Севастопол и ВИНС-а. При разминаване икарусите почти ме забърсваха и вдигаха адреналина. Казвах си: Мамка му, ще го направим. Как, с кого? Нямях представа. Роден съм в Шумен.” А по въпроса за изкуството и всекидневието заключава: “Ако нямаш потребност изкуството да е с теб всеки ден, това не е изкуство. Това е дизайн.”

Милко Божков, снимка личен архив
Милко Божков, снимка личен архив

Големият маестро на живописта Милко Божков споделя мисли, които го отвеждат по пътя от селския двор до морето и обратно в търсене на Аркадия и безкрайността. Той е сигурен за отпечатъка, който Варна е оставила върху неговото творчество: “Ако не беше Варна и специално „Вулкан“, аз нямаше да бъда този, който съм сега – като художник. Но смятам, че „Вулкан“ не е само сградата, а и хората около нея – приятели, артисти, писатели. С артистите най-много там се събирахме. Появиха се и хора като Борко Стателов, Иван Нейков. Аз нямаше да съм това, което съм, без Варна. Сега във Варна живеят моите приятели.”

Проф. Александър Грозев, снимка Красимир Тодоров
Проф. Александър Грозев, снимка Красимир Тодоров

Любовно свързан с Варна, уважаваният кинокритик проф. Александър Грозев, създател на Международния филмов фестивал “Любовта е лудост”, разкрива кои филми извисяват човешкия дух и признава без какво не може да си представи морския град: “Варна не мога да си я представя без фестивалите. Защото това е белег на този град. Неслучайно празнуват 95-годишнина на фестивала „Варненско лято“. Нашите прадеди са имали усет за необходимостта от общуване с културата, те са създали тези варненски празници. Слава богу, че този фестивал се обогатява не само с музикални празници, не само с балетни, театрални, филмови… Има едно богатство на изява на културата и това е нещо хубаво, което трябва да продължи във времето.”

Вера Стойкова, снимка личен архив
Вера Стойкова, снимка личен архив

Обичаната актриса и режисьор Вера Стойкова, арт мениджър, директор на Държавен куклен театър – Варна, споделя: “Варна е град, който е построен като сцена – отпред е морето, отзад е сцената с кулисите. Градът е отворен към целия свят.” И разкрива къде води гостите си от чужбина, когато пристигнат тук: “Първо водя госта в малките улички, няма чужденец, когото да не съм водила в малките улички. Там ги водя и те се влюбват. После ги водя на Морска гара, водя ги на плажа, няма нужда да казвам за централните улици, защото те така или иначе си ходят по тях. Но винаги им правя нощна обиколка на града, вземам една кола и си ги водя на нощна обиколка – и това е само „ах!” и „ох!“, и всички се влюбват в този град. А когато доведох една китайска делегация с много културни хора, когато те отидоха на брега, само се наведоха, огледаха се, взеха шепа пясък и погледнаха към мен и казаха „gold!“.

Людмил Станев, снимка личен архив
Людмил Станев, снимка личен архив

Людмил Станев, варненският майстор на късия разказ, игрите на думи и сцени, и на изненадващия хумор, е категоричен: “Всеки текст трябва да има послание, което да е хуманно. Иначе бързо изветрява във времето и не остава.” А за духа на града казва: “Духа на Варна го правят хората, а не общината. Един от тези хора, без който не мога да си представя всички нови неща, е моят приятел Димитър Трайчев. Той, без да му е конкретна задача, нито пък да има някаква полза от това, постоянно измисля някакви нови неща, които все пак да съберат хората, които имат интерес към някакви по-духовни дейности. Така, старомодно го казвам, но Митко Трайчев е една фигура, която трябва да се уважава – ама то зависи колко интелект имаш, за да разбереш каква персона е изобщо той. Трябва и да се вслушваш в него, защото той знае всичко за минималистичното подреждане на едно пространство, на една страница, на една книга. Аз винаги се допитвам до него и знам, че ще получа верен отговор.”

Пълните интервюта четете в рубриката “Лица” на сайта ArtVarna.net: https://artvarna.net/category/%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0/

Подробности търсете на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/ArtVarnaNet

Екипът на Арт Варна

Други