Днес е 19.07.2024

Изложба на Венелин Иванов в Ателие “Георги Велчев”

17.06.2024
Кът от изложбата на Венелин Иванов в Ателие "Георги Велчев"
Кът от изложбата на Венелин Иванов в Ателие „Георги Велчев“

Уважаваният варненски автор представя произведения скулптура и живопис от различни периоди на своя творчески път. Откриването е на 18 юни 2024 от 18:00.

Самостоятелна изложба скулптура и живопис на утвърдения варненски автор Венелин Иванов ще бъде представена в зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, от 18 юни до 19 юли 2024 г. Експозицията включва селекция, направена от художника с идеята да срещне варненската публика с някои непоказвани досега във Варна негови творби. Ще видим десет скулптури, изпълнени в бронз, един релеф – мед, както и десет произведения живопис – акрил и акварел, също и рисунки.

Подхода си към изложбата Венелин Иванов споделя пред Нина Локмаджиева: “С произведенията, които подбрах, се връщам малко назад. Те са създадени в един период от 45 години. Без мисъл за ретроспекция, реших да изложа неща, част от които не съм показвал във Варна – предимно произведения от бронз. Най-старата творба е “Две лица” – направих я във времето около 1979 – 1980 г., а по-нататък през годините се появиха “Заключена песен”, “Отвъден свят”, “Цветница”, “Игра с ангел” – ще ги видите сега в Ателие “Георги Велчев”. Най-новите неща са от моите архитектурни структури – те са някакъв вид градски, може би футуристични, комплекси. Правя ги от бронз, но това е само фиксиране на идеята за тях. А тя е да бъдат изпълнени в по-голям мащаб, който за съжаление не мога да реализирам. Подсказва един начин на създаване на големи екстериорни пластики. Замисълът ми е те да бъдат не от бронз, а от камък, бетон, стомана и в съчетание с растителност. Това е само идея, не е завършена работа, но хората трудно могат да я възприемат така – смятат, че когато една творба се изложи в галерия – това е вече окончателно, и край. Понякога структурите са от дърво, от някакви подръчни материали, но винаги носят в себе си идеята за нещо голямо. В тази изложба имам само една от тези работи, но нейното присъствие е важно за мен, защото представя тенденцията градът да бъде видян като една структура, само е необходимо зрителят да си я представи в мащаб. Не мога да реализирам мащаба и вече съм се отказал да правя тези “градове”, затова реших сега да покажа повече фигуративни работи, които съм правил преди. А от другите, архитектурните, имам само една реализирана в мащаб, в бронз – тя е в парка на Уго Вутен в Белгия. Ще видите работи живопис и рисунка – пейзажи с море, утро, вълни – това са импресии, в които всеки може да открие нещо свое. Включил съм и рисунка на стария “Вулкан” – там, където беше моето ателие, но малко поизмислена, с известна доза носталгия. Доста години изкарахме там – 25 години не са малко време, имаме спомени за споделяне.”

Венелин Иванов е роден през 1952 г. във Варна. Завършва специалност “Скулптура” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1977 г. при проф. Атанас Миндов. Член е на СБХ от 1985 г. Живее и работи във Варна. Изявите му са в областта на малката пластика, релефа, интериорната и екстериорна скулптура от стомана, бетон, бронз, камък, дърво и мед. Негови творби са притежание на държавни, общински и частни колекции в България, Нидерландия, Белгия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Канада, Япония и др. От 1980 г. участва в общи художествени изложби във Варна, Добрич, София, Габрово, Пловдив, Смолян, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Велико Търново, Добрич и др. Част е от представянето на българско изкуство през 1980-те и 90-те години в Дордрехт и Ойстервейк – Нидерландия, в Москва и Одеса, в Осло – Норвегия. Включва се в скулптурни симпозиуми в редица европейски страни. Той е сред авторите в проекта “Черно море – Северно море” през 1999 г. На фондация “Проекти Източна Европа” на Ада Д’Аамкур и Тон Делемаре, негови работи са експонирани в скулптурния парк Дрехтоверс, Нидерландия, а през 2004 г. – и в скулптурния парк на белгийския колекционер Уго Вутен. В следващите две десетилетия активно присъства на художествената сцена във Варна, страната и Европа. Негови монументални пластики са част от съвременната градска среда на морската столица. Носител е на награда “Варна” за изобразително изкуство през 2020 г.

Художествен музей „Георги Велчев“, Варна, ул. “Радко Димитриев” 8.

Работно време на музея: вторник – събота от 10:00 до 18:00.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Други