Днес е 16.06.2024

Медал „Пучини“ за Варненската опера

26.05.2024

Медал „Пучини“ на международния арт център „Антиноо“ в Рим за принос в популяризирането на творчеството на Джакомо Пучини беше връчен на Държавна опера Варна / State Opera Varna по време на изложбата концерт „Операта – културно наследство на човечеството“ в Градската художествена галерия на Варна. Прозвучаха арии от емблематични произведения на италиански композитори на фона на с творби на художници, вдъхновени от операта. Изпълнители бяха солисти на Варнеската опера и гост солистката Киара Таркуини от Италия.

Събитието беше посветено на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство в края на миналата година. Организатори празничната вечер бяха консулският кореспондент на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София. Събитието премина под патронажа на Министерството на културата на България. Гостуващите произведения живопис бяха селекция на Международния център по изкуства „Антиноо“ в Рим. Държавна опера – Варна е партньор на проекта.

Наградата прие Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, в присъствието на директорката на Италианския културен институт в София – г-жа Мария Маца, на директорите на оперните театри на Тревизо – маестро Стефано Канаца, и на Падуа – маестро Филипо Дини, и на представителите на Център „Антиноо“ – художествения директор д-р Джовани Де Сантис, завеждащия „Оперни изкуства“ Лучано Спинози и съветника Луиджи Ромити.

Нина Локмаджиева

Снимки архив ТМПЦ – Варна

Други