Днес е 16.06.2024

Филмът “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

24.05.2024
“Ето къде си в млякото на мечтите" 1

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна. Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г. Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от предходното издание на Венецианското биенале – от 2022 г. Автор и продуцент на филма “Ето къде си в млякото на мечтите” е режисьорката Милена Кънева, която често работи с Ирина Баткова – куратор на българското участие в това издание на най-старото биенале за визуални изкуства. Прожекцията е част от програмата на фестивала “БУНА”.

“Това е разказ за представянето на България на 59-ото Биенале във Венеция през 2022 г. с проекта “Ето къде си” на Михаил Михайлов с куратор Ирина Баткова – споделя Милена Кънева пред Нина Локмаджиева. – Тогава Михаил е част от художниците на проекта “Herbarium Collection”, а миналата година в рамките на “БУНА” ние направихме тук, в Градската галерия на Варна, изложба на “Хербариум” и неговото произведение също беше част от изложбата. Аз имах свободата, дадена ми от тях двамата – те ме допуснаха да снимам целия процес на създаване на едно site-specific произведение – произведение, съобразено със средата, така че средата, в която се прави, да стане част от него. Залата тогава беше Галерия “Рава”, която е едно венецианско палацо, много типично, но което пък не беше типичната галерия за съвременно изкуство. И когато Михаил и Ирина са се готвили за проекта, се оказва, че те са имали възможност да видят само едни снимки, поради много късното винаги българско кандидатстване, защото Министерството късно обявява конкурсите. Отивайки вече във Венеция, те е трябвало да се справят със спецификите на това място, които да интегрират вътре в този сложен проект, който се състои от пърформанс и от няколко различни елемента, които Михаил е развивал през годините – чистещи пиедестали или пък dust to dust – прах при прахта – рисунки на прах и на всичко, което ние в човешкото си съществувания оставяме като невидима следа, която пак е прах. Това беше една огромна рисунка по средата на този павилион, която се състоеше от много елементи. Оказа се, че когато те я направиха, сглобиха, за мен тя беше точно като Млечния път или пък се свързваше по много интересен начин с темата на 59-ото биенале, избрана от Чечилия Алемани, която беше тогава генералният куратор на изложбите – “Млякото на мечтите”. Затова и аз дадох на филма това заглавие. Ще има и продължение този филм, свързано с Националната галерия на Австрия – музея Белведере. Михаил Михайлов е и признат австрийски художник, който от години живее между Париж и Австрия и неговата рисунка беше експонирана и в музея Белведере .”

Милена Кънева е родена в Русе. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ. През 1987 г. е вече в Италия, където работи като журналист в агенциите TWN и APTN, и прави репортажи от Източна Европа, Африка, Южна Америка и Азия. Като журналист на свободна практика и продуцент българката снима в горещите точки на света. През 2000 г. първият й пълнометражен документален филм “The Initiation” (2000 г.) взема първа награда на фестивала „Два свята”. Документалният филм “Тотално отричане” й носи наградата за човешки права „Вацлав Хавел” (2006).

БУНА се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд Култура, Община Варна.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник – неделя 10:00 – 18:00, почивен ден – понеделник.

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com

Други