Днес е 16.06.2024

“Defragmentation 1.0” на Марчин Бялас от Полша в Градската художествена галерия на Варна

20.05.2024

“Defragmentation 1.0” на Марчин Бялас от Полша гостува в Градската художествена галерия – Варна. Полският артист, носител на награда от Международното биенале на графиката – Варна, е представен от Галерията за графично изкуство. Откриването на експозицията е на 22 май 2024 от 18:00 ч.

Галерията за графично изкуство – Варна, в партньорство с Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя от 22 май 2024 г. самостоятелна изложба графика на Марчин Бялас от Полша. Марчин Бялас е утвърден художник, график и преподавател. Името му е познато на варненските ценители от 2009 г., когато печели равностойна награда на XV Международно биенале на графиката – Варна.

Графиките, които са включени в изложбата “Defragmentation 1.0”, са от последните две десетилетия на художествената дейност на автора. Всички са изпълнени в графичната техника дълбок печат – сред тях има офорти, акватинта, суха игла. Най-ранните творби в експозицията са част от дипломния му проект за магистър, други са създадени в годините непосредствено след това. Две серии си кореспондират и тематично, и по отношение на използваните архитектурни мотиви – едната е „Над паважите“, а другата „Стая с изглед“. Най-новите произведения, от последните три години, са част от серията „Half-Life“, включваща графики, картини и обекти, като техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица.

“Първоначално базирах своите артистични търсения върху фигуративни изображения – признава Марчин Бялас, – но постепенно изоставих използването им в полза на интерпретацията на градските структури, в които символичното присъствие на човека все още имаше своето място и цел. Графичните интерпретации на градската инфраструктура са вдъхновени от град Катовице и са предназначени да създадат алтернативни места в един паралелен свят. В момента работя върху поредицата „Half-Life“, която е опит за дефрагментиране на информацията и интуицията, произтичащ от наблюденията на съвремието”.

Във Варна изложбата пристига след гостуване в Галерия “Академия” на Националната художествена академия в София.

Марчин Бялас е роден през 1977 г., през 2004 г. завършва Академията за изящни изкуства в Катовице, Полша. За дипломната си работа е отличен с медал на Ателието за дълбок печат на проф. Ян Шматлох. През 2011 г. придобива научна степен доктор по изкуствата, а през 2019 г. става хабилитиран доктор. От 2020 г. е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице.

Осъществил е индивидуални графични изложби в Полша, Канада, Румъния, Германия, Ирландия, Беларус, Франция, Иран, Белгия, Унгария. От 2003 г. Се включва активно в пленери, творчески резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина. Участва в над 300 колективни изложби, включително и конкурси, от които получава близо 50 награди и отличия.

Откриването на изложбата е на 22 май от 18:00 ч., тя ще бъде експонирана във Варненската галерия до 10 юни 2024 г.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник – неделя 10:00 – 18:00, почивен ден – понеделник.

Репродукции Александър Николов

http://varnacityartgallery.com http://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Други