Днес е 16.06.2024

Проектът “Галерия ROZ” от Румъния гостува в Градската художествена галерия – Варна

17.05.2024

Сред събитията, с които Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, участва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г., е и гостуването на проекта “Галерия ROZ” на екип от Румъния. В 18:00 на 18 май е откриването на експозицията на творческия екип, воден от художника Андрей Чуботару. Мобилна конструкция, скици, обекти и мултимедия са включени в проекта.

В творческия кръг на този проект са създатели на художествено съдържание от различни области на изкуствата – художникът Андрей Чуботару е водещият визуален артист, който създава концепцията, заедно с него са Кристиан Лолеа, чиято е музиката, Лучиан Йордан – видео оператор и Каталин Удреа – консултант. Участници в експозицията, която идва във Варна, са Филип Александреску, Влад Басараб, Йоан Паул Колта, Богдана Контраш, Виргил Гудиу, Дору Мелинте, Тудор Мирча, Елиана Негричи, Тудор Оанцеа, Еужен Пана, Флоареа Пея, Габриел Симионеску, Каталин Стругару.

Идеята на създателите е “Галерия ROZ” да бъде алтернативно пространство за съвременно изкуство, което преосмисля връзката между човека и природата. “Потърсихме начин да излезем от рамките на ежедневието и конвенционалните изложбени пространства – споделят авторите, – като изградихме Галерия ROZ (розово) – мобилна структура, която се сглобява винаги в забележителна и изолирана природна среда. Физическата конструкция на галерията е с диаметър 5 метра и височина 2,25 метра. Вълнува ни автентичния диалог между уникалното природно пространство и артистичните намеси. Самата Галерия ROZ се трансформира в обект, изложен в голямата галерия на природата. Защо ROZ (розово)? – Докато червеното символизира жизнеността и високото напрежение, розовото представлява примамлива алтернатива, която помага за смекчаването на иначе трудната за понасяне енергия. В такъв смисъл, розовото представлява форма на релакс. Именно тук възниква контрастът – розовото на структурата е поставено в противовес на суровата природна среда.”

Резултатът от тези артистични намеси е запечатан във филм и фотографии, а публиката става техен свидетел чрез филми, представени в социалните медии и на филмови фестивали, както и чрез гостувания в експозиционни пространства, като това на Варненската галерия.

Повече за проекта “Галерия ROZ” може да откриете тук:

Instagram: https://www.instagram.com/galeria_roz/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070681846701

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=jV9GAB0Kmww

Vimeo: https://vimeo.com/manage/videos/866751657

Откриването на експозицията на “Галерия ROZ” е от 18:00 на 18 май. Проектът ще остане във Варна до 6 юни 2024 г.

На 18 май в работното време на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” и Художествения музей “Георги Велчев” входът е с билети.

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май 2024 г.

Нина Локмаджиева

Снимки архив на “Галерия ROZ”

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник – неделя 10:00 – 18:00, почивен ден – понеделник.

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

https://www.facebook.com/MuseumGeorgiVelcev

http://varnacityartgallery.com

Други