Днес е 25.06.2024

Офорти на тема “Майстора през нашите очи”

08.04.2024
Офорт на ученик от НУИ "Добри Христов" по творба на Владимир-Димитров-Майстора

Офорти на тема “Майстора през нашите очи” представят постиженията на млади таланти в Градската художествена галерия – Варна. Изложбата на ученици от НУИ “Добри Христов” по рисунки на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960 г.) е част от Пролетния салон на изкуствата на Община Варна. Откриването е на 10 април от 17:30.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя постиженията на младите таланти от 9. 10. и 11. клас на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна, които през тази учебна година работят в областта на графичната техника офорт в рамките на съвместната Образователна програма на Галерията и Училището. Творбите им са събрани в изложбата “Майстора през нашите очи”, част от Пролетния салон на изкуствата на Община Варна. Експозицията включва офорти, създадени по рисунки на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960 г.) и ще бъде разположена в залите на Варненската галерия от 10 до 29 април 2024 г.

Георги Венин, началник отдел в дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна, признава, че е бил развълнуван от идеята учениците да работят по произведения на Владимир Димитров-Майстора, защото неговите детски ваканции са били в Кюстендил, където редовно е посещавал Градската галерия с шедьоврите на българския класик: “Когато си сред неговите картини, те облива слънце – споделя Венин, – душата ти почва да свети. Много е светъл той, цялостен е, влияе на всички сетива. Дори и неговите рисунки от войната – и те са прекрасни, макар и да нямат цвят – рисувани само с черно – с молив или туш, но имат същото много силно въздействие. Явно въздействат и на децата, които не имитират Майстора, а вдъхновени от него, правят свои картини по свой начин.”

Офорт на ученик от НУИ "Добри Христов" по творба на Владимир-Димитров-Майстора 2

Ръководителят на проекта – художникът Георги Кенаров, преподавател по графика в НУИ “Добри Христов”, разказва пред Нина Локмаджиева за развитието на програмата през трите години от нейното начало: “Самото заглавие “През нашите очи” се роди още в първата година, когато съвместно с Градската художествена галерия – Варна, започнахме тази образователна програма. Тогава видяхме “Рембранд през нашите очи”, а сега сме се спрели на Владимир Димитров-Майстора и сме използвали негови рисунки. Изборът ни е необичаен, защото неговият начин на рисуване е доста по-различен от всички други. Изграждането на обема при Майстора за мен е като негов запазен знак, тъй като щрихите му са винаги в една посока. А ние обичайно учим децата щрихите да вървят по формата. Това при Майстора го няма – няма засичане на щрихи, рисунките му са много експресивни, много живи, постигането на обема е по съвсем различен начин. Попадна ми една рисунка на Майстора и аз не за първи път се впечатлих от начина на работа в рисунките му. Тогава реших, че това ще бъде полезно за децата – да се сблъскат с проблемите на пространството и с тяхното решение, с проблемите на изграждане на формата и тяхното решение чрез работата на Майстора и да пресъздадат с леки промени видяното през своите очи. Процесът на създаване на офортите протече много добре, децата бяха положително настроени, работиха с интерес. Те много харесаха рисунките на Майстора, всъщност някои от тях не се бяха срещали тях досега и се впечатлиха много. Когато човек види рисунките на Владимир Димитров, тогава разбира защо носи прозвището Майстора – рисунката е с черно-бял материал, а е толкова живописна. Наистина е впечатляващо.

Офорт на ученик от НУИ "Добри Христов" по творба на Владимир-Димитров-Майстора 3

Изучаваме техниката на офорта, защото тя е една от основните графични техники и всеки художник, независимо бил той график, живописец, скулптор, би трябвало да е запознат с нея, понеже художественият резултат се получава по доста по-различен начин от другите графични техники и рисуването. Спецификата е в самата технология – необходимо е много добре да се пресметне колко време трябва да бъде разяждана плочата, за да се получи дълбочината в пространството, контрастът между фигурите. В тази техника черният цвят, тъмното, се получава чрез разяждането – колкото повече разяждаме, толкова по-тъмно става. Това е хубавото, защото плановете се разделят на тъмно и светло – това кара децата да мислят колко време е необходимо, за да се подготви едната част, колко време – другата, държи ги постоянно нащрек и ги учи на технологична дисциплина.

Всеки, който е посещавал европейски музей, знае, че във всяка галерия се разполагат художници, които се обучават, изследвайки изложените експонати. Затова и ние в тази програма срещаме децата с художествени проблеми, с които те няма къде да се сблъскат в живота и им представяме едно различно от техния поглед решение. Занапред те ще са придобили вече известен опит – когато се срещнат с проблем за решение на пространство, на композиция, те ще имат поне едно решение. Благодарим на Варненската галерия и Община Варна, че ни предоставят възможност да работим по тази образователна програма, да вдъхновяваме децата да рисуват по произведения на художници от България и света. ”

Откриването на изложбата офорти “Майстора през нашите очи” е на 10 април от 17:30.

Нина Локмаджиева

Репродукции: офорти на ученици от НУИ “Добри Христов”, вдъхновени от творби на Владимир Димитров-Майстора, архив НУИ “Добри Христов”

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник – неделя 10:00 – 18:00, почивен ден – понеделник.

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com

Други