Днес е 13.07.2024

Брегове” на Анна Борисова в Ателие “Георги Велчев”

02.04.2024
Анна Борисова 1

“Брегове” на Анна Борисова е първата самостоятелна изложба на младата художничка, която живее в Германия. Откриването е на 5 април, експозицията може да бъде видяна до 11 май 2024.

Първата самостоятелна изложба на Анна Борисова ще бъде открита в зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, на 5 април. Младата художничка, която е част от артистичната фамилия на Лора Маринова и Димитър Борисов, внучка на художника класик и основател на Галерията във Варна Янко Маринов, живее в Германия, но е решила да направи първата си самостоятелна изява в родния си град. Тя носи от град Есен двайсетина произведения, рисувани през 2021-2022 г. предимно с маслени бои или акрил върху платно, включва и две рисунки с акрил върху платно в жанра на голото тяло.

Анна Борисова 2

Анна Борисова споделя пред Нина Локмаджиева пристрастието си към темата “Брегове”: “Нося няколко живописни платна и няколко рисунки – двайсетина работи съм взела с мен във Варна, в тях присъства човекът като фигура. “Брегове” дойде спонтанно като име на изложбата, тъй като едно от платната е наречено така. Може би в прекия и в преносния смисъл всеки търси своя бряг. Аз също. Между България и Германия съм вече от почти 9 години, търся своя бряг, търся и себе си. Българският бряг е на Черно море, естествено, повечето неща от него са в главата ми, а аз живея в Есен, вода там има, слава богу, а и когато човек има възможност за пътува, това не е никакъв проблем. Но да, морето си е в мен, нашето си море. Трябваше да мине време, за да свикна там, но вече се чувствам добре и Есен е моят втори дом, така да се каже. Живея там със семейството си и имах периоди, в които не съм творила нищо, а само съм мислила за това. Сега мога да кажа, че станах много активна и се върнах към себе си и към моите занимания. Никога не съм търсила определен стил, самата аз съм много променлива, харесвам много различни неща и ми доставя удоволствие да се изразявам по различен начин. Тъй като и с фотография се занимавам с огромно удоволствие, а отскоро и с графичен дизайн, тези различни форми на изразяване наистина ми доставят удоволствие и ме вдъхновяват. В живописта вероятно експресионизмът е най-близо до мен, до това, което ми харесва, но не бих могла да се сложа в неговите конкретни рамки. Предпочитам да рисувам с масло или акрил, но ми доставя голямо удоволствие да правя и по-фини, изящни рисунки, в които често присъстват акрил, туш, перо, понякога работя и с въглен, макар и по-рядко.

Трогната съм и поласкана от поканата на Художествения музей “Георги Велчев”, защото това е моя първа самостоятелна изложба, въпреки многото ми участия в България и в Германия. За мен е удоволствие, че точно вкъщи, във Варна, ще се случи това събитие. Разбира се, има много сантиментални нюанси за мен, тъй като аз съм израснала в тази среда и тя ми е повлияла много. Вълнувам се, ще видим какво ще стане.”

Анна Борисова 3

Анна Борисова е родена през 1985 г. в град Варна в семейството на художниците Лора Маринова и Димитър Борисов. През 2003 г. завършва Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, специалност “Живопис”, а през 2007 г. завършва “Художествен текстил” във ВСУ “Черноризец Храбър“. От 2015 г. живее в Германия, където завършва курсове по Графичен дизайн и Фотография. От 2023 г. преподава живопис във Volkshochschule Essen. От 2018 г. е член на Националния немски съюз на художниците (BBK- Düsseldorf). Член е на СБХ и на Сдружението на варненските художници.

Награди и номинации:

2017 Голямата награда на Международното биенале на миниатюрата – Русе

2013 Номинация за живопис на Национална изложба, организирана от СБХ и Галерия Ива

Участия в изложби в България и Германия, сред които:

2023 Eжегодна изложба Winterkunst, BBK Düsseldorf

2023 Фотографска изложба „Farben der Dunkelheit“, BBK Düsseldorf

2023 Изложба Живопис, VHS Essen

2022 RüArt – Rüttenscheider Kunstmeile, Essen

2021 BBK/50/10 Jubiläumsausstellung, Düsseldorf

2020 RüArt – Rüttenscheider Kunstmeile, Essen

2020 Ежегодна изложба Winterkunst, BBK Düsseldorf

2019 Ежегодна изложба Winterkunst, BBK Düsseldorf

2019 Ausstellungsprojekt Zeitgleich-Zeitgleichen: Postdigital, BBK Düsseldorf

2019 RüArt – Rüttenscheider Kunstmeile, Essen

2019 Изложба Die Neuen, BBK Düsseldorf

2018 Ежегодна изложба Winterkunst, BBK Düsseldorf

2018 Изложба „Нещо ново“, Галерия Графит, Varna

2018 Семейна изложба „35 години заедно“, Галерия Графит, Varna

2018 Девето биенале на малките форми, Плевен

2017 Mеждународно биенале на миниатюрата, Русе

2016 Изложба „Лирични послания”, Галерия Графит, Варна

2015 Изложба на Сдружението на варненските художници, Градска галерия Варна

2015 Представителна изложба на Галерия Графит в Берлин и Варшава

2014 Изложба „Следващите 8“, Галерия Графит, Варна

2013 Изложба на миниатюрата, Галерия Маестро, София

2013 Mеждународно биенале на миниатюрата, Русе

2012 Изложба на Сдружението на варненските художници, Градска галерия Варна

2011 Изложба „Нови лица“, Галерия Актив Арт, Варна

2009 Изложба „Нова вълна“, Галерия Ларго, Варна

2008 Изложба „Поколения“, Галерия Варна

2008 Изложба на Сдружението на варненските художници, Градска галерия Варна

2005 „100 Черни чадъра“ – съвместен проект

Творби на Анна Борисова са собственост на частни колекции в България, Великобритания, Италия и Холандия.

Откриването на изложбата е на 5 април 2024 г. от 18:00.

Художествен музей „Георги Велчев“, Варна, ул. “Радко Димитриев” 8.

Работно време на музея: вторник – събота от 10:00 до 18:00.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Художествен музей „Георги Велчев“

http://varnacityartgallery.com

Други