Днес е 19.04.2024

“Естествено пространство” гостува в Градската художествена галерия – Варна

24.03.2024
"Естествено пространство"

Проектът „Естествено пространство“ е на асоциация “kunstraumarcade” (“Аркаде”) от Австрия, с участието на австрийски и български художници. Изложбата се открива на 28 март от 18:00.

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и България, ще гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. 16 автори ще бъдат представени в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в България.

“Художествените изображения на природата винаги са заемали централно място в изкуството – описват инициаторите своя подход към темата. – Очарованието ѝ се крие в нейната противоречива двойственост: природата като място на копнеж по едно библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства. Творбите предлагат храна за размисъл и ни канят да преосмислим собственото си отношение към безценните естествени пространства. Да спрем, да възстановим природата като източник на сила и вдъхновение, да я осъзнаем като фундамент на собственото ни съществуване е повелята на днешния ден.”

Марта Стаменов, "Море"
Марта Стаменов, „Море“, морски пясък, пигменти, ръчно правена хартия

Темата вдъхновява художниците от асоциация “kunstraumarcade” (“Аркаде”) за няколко изложби през последните години. През 2021 г. централна тема е „Градината“ като кътче на копнеж, а през 2022 г. следва изложбата “Природа пространство градина” с участието на австрийски и български художници от “Аркаде” в Българския културен институт “Дом Витгенщайн” във Виена. Продължение на тази изложба е проектът “Естествено пространство”, създаден специално за България, който сега идва във Варна.

Десислава Унгер, “Бих се гмурнал”
Десислава Унгер, “Бих се гмурнал”, гравюра на дърво

Художничката Елена Панайотова – ярък български артист със запомнящи се изяви в областта на рисунката и обекта, участник в изложбата, разказва пред Нина Локмаджиева как се ражда концепцията на “Естествено пространство”: “В “Аркаде” – една от асоциациите на артисти от Долна Австрия, има и писатели, и музиканти, но основата на организацията са художници. В нея членуват и няколко българки, които живеят в и около Виена.

Дарина Пеева, “Марсови полета II”, алграфия
Дарина Пеева, “Марсови полета II”, алграфия

Преди 4 години организирахме една пътуваща изложба там – в малки населени места, съвсем съзнателно, за да може изкуството да е достъпно и за хора, които иначе няма да отидат специално на изложба. Голяма част от тази група имахме преди 2 години изложба в Дом “Витгенщайн” с подобна тема и идеята беше с малко променен състав и с нови работи изложбата да дойде и в България. С помощта на Австрийското посолство успяхме с малка субсидия да се организираме, показахме я в София, Русе, Добрич и сега идваме във Варна. Искам да подчертая, че участниците не са от типа на неделните художници, които рисуват цветя и пейзажи, не – ние интерпретираме природата в най-свободен съвременен вид. Много са разнообразни работите, авторите са различни, което прави изложбата много интересна като един съвременен поглед и третиране на темата – технически и естетически. Една част от артистите са преподаватели, активни художници с по десетина изложби в годината, правят премиери на книги, концерти. Имат си държавна субсидия и регионална субсидия – могат да си позволяват такава организация.

Лариса Леверенц, “Дълбока синя тайна”
Лариса Леверенц, “Дълбока синя тайна”, смесена техника

Нарекохме сегашната изложба “Естествено пространство” с мисълта за природно пространство. За моето участие мога да кажа, че още преди 2 години бях направила рисунки с туш – черно-бели, които наричам “Шушулките”. Намирам тези шушулки по улиците – в Гърция или другаде – това могат да бъдат цветове или плодове на различни растения. Не е много весело заглавието – “Изгорялата градина”, но естетически отговаря на моя замисъл.

Елена Панайотова, “Шушулки” -  “Изгорялата градина”, рисунка с туш
Елена Панайотова, “Шушулки” – “Изгорялата градина”, рисунка с туш

В изложбата във Варна ще видите и други българки – Десислава Унгер, която живее във Виена и е много добра графичка, тя участва с “Море”, за което от 8 листа сглобява една доста голяма графика, изпълнена в техника дърворезба – високопрофесионална работа. Докато Марта Стаменов работи на специална дебела индийска хартия – слага я в морската вода и приливът лепи по нея песъчинки. Много са красиви нейните работи, но чисто технологично са доста сложни. В изложбата има още живопис, рисунки, доста графика, и то много качествена – от страна на австрийските участници. Също и видео, обекти, инсталация – всички колеги се движат по темата в най-разнообразен вид интерпретации.”

Хелга Цмелка, “Зимно небе I, II” живопис, рисунка с перо на платно
Хелга Цмелка, “Зимно небе I, II” живопис, рисунка с перо на платно

Откриването на изложбата “Естествено пространство” е на 28 март от 18:00.

Нина Локмаджиева

Репродукции: архив на авторите

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com

Репродукции:

1. Марта Стаменов, “Море”, морски пясък, пигменти, ръчно правена хартия

2. Десислава Унгер, “Бих се гмурнал”, гравюра на дърво

3. Лариса Леверенц, “Дълбока синя тайна”, смесена техника

4. Хелга Цмелка, “Зимно небе I, II” живопис, рисунка с перо на платно

5. Дарина Пеева, “Марсови полета II”, алграфия

6. Елена Панайотова, “Шушулки” – “Изгорялата градина”, рисунка с туш

Други