Днес е 14.07.2024

„Аз съм българче“ – концерт на „Варненско лято за деца“ на 24 март

21.03.2024
НУИ „Добри Христов“ фолклор

„Аз съм българче“ – концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ „Варненско лято“

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ на 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център.

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на НУИ „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“. Концертът ще бъде на 24 март от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

„Аз съм българче“ е мотото на спектакъла, който ще донесе много радост на любителите на българско музикално и танцово изкуство. Ще прозвучат любими теми от българската класика, от родната естрада, от фолклора, а българските народни танци ще превземат цялата сцена на Фестивалния комплекс. Между отделните музикални и танцови изпълнения публиката ще може да аплодира и най-малките ученици, които ще рецитират българска възрожденска поезия.

Обичаната от варненските деца Госпожа Виола – д-р Румяна Петрова, директор на училището, ще бъде водеща на този колоритен концерт, за който младите таланти се готвят със старание и ентусиазъм. „Често ми се случва, когато съм по работа в чужбина, да чуя възторжени думи за българската музика и българските музиканти – споделя тя – и в такива моменти ме обзема чувство на гордост и удовлетворение. Искам да научим младите да познават и да тачат родното изкуство, защото те ще са следващите посланици на българска култура по света.“

НУИ „Добри Христов“ симфоничен оркестър

В спектакъла ще участват големите формации на училището: Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският народен хор с диригент Иванка Друмева, Детският народен оркестър с ръководител Недко Царев, Ансамбъл ударни инструменти, Фолклорни танцови ансамбли, както и солисти инструменталисти и певци от различни специалности.

В изпълнение на Симфоничния оркестър с диригент Страцимир Павлов ще прозвучат тържествените “Сарабанда” и “Марш” на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, а също и “Хайдушка песен” от патрона на училището Добри Христов с участието на Атила Ахмед. Духовият оркестър с ръководител Любо Александров ще представи още едно произведение на Добри Христов – “Китка”. Ансамбъл ударни ще изпълни “Мадригал” и “Хоро” от Кирил Стоянов.

Ще чуем и емблематичните песни от естрадата “Моя страна, моя България” на Емил Димитров, представена от Симфоничния оркестър и Детския хор, “Моя любов” – от оркестъра и вокално трио, и “Болката отляво” на Стефан Димитров, изпълнена от Рюгзан Рамаданова и Ивайло Дамянов.

Фолклорната музикална традиция ще изпъстри сцената с изпълненията на Квартет гайди – “Бавна мелодия” и “Буенек”, и на Детския народен оркестър с ръководител Недко Царев – “Ръченица”. А финалът на спектакъла ще е вихрен с магията на народните танци – Детският народен ансамбъл с ръководител Иванка Друмева ще представи “У Станкини има, мамо”, възпитаниците на специалност “Български танци” ще сложат емоционалната поанта на концерта с “Пролетен танц – Пеперуда” и “Крайдунавски танц”.

Началото на спектакъла “Аз съм българче” е в 11 часа, в неделя, 24 март, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен. Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-2024

https://varnasummerfest.org https://www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Други