Днес е 14.07.2024

Колажи на възпитаници на НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия на Варна

14.02.2024
изложба Колаж

Ученици от НУИ “Добри Христов” с преподавател утвърдения варненски художник Красен Бербенков преобразяват пространството на Зала 5 в Галерията със свои творби под мотото “Съвременна история”.

Изложбата се открива на 16 февруари, петък, от 18:00.

Изложба на млади таланти от Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна, се разполага от 16 февруари до 1 март 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колажи, събрани под названието “Съвременна история”, показват постиженията на възпитаниците на уважавания художник Красен Бербенков, създадени в рамките на заниманията по интереси, които се водят от учители извън учебните програми. Всички участници в проекта са ентусиазирани от възможността да представят своето изкуство в престижно място като Варненската галерия.

Няколко поредни дни 20-те млади автори, заедно със своя преподавател, редят своите произведения, усвоявайки смело пространството на Зала 5 в Галерията, като ангажират и двете експозиционни нива на залата за единно решение, в което присъстват и известни сценографски елементи.

Красен Бербенков споделя замисъла на изложбата пред Нина Локмаджиева в момента на аранжиране на творбите:

“Това е трето издание на нашите годишни изложби “Колаж”, в които представяме тази съвременна художествена техника. Всяка година с учениците, които желаят, имаме часове по интереси, в които с различни техники и в свободни теми те показват своето отношение към света чрез съвременни форми на пластично изразяване. Тази година събрахме една група от 9., 11. и 12. клас с намерението да оформим Зала 5 на Градската художествена галерия – Варна, като единно пространство. Темата е “Съвременна история” и тя е отражение на времето ни – събирателна история на корабокрушения като това на кораба “Вера Су” край Дуранкулак, на войни и на исторически, и социални конфликти. Искахме да съберем цялата драма и тревожност на времето и да изразим нашето отношение чрез колажа. За целта ни трябваше лодка – като символ на крушението. Отворът между двете нива на залата превърнахме в символ на пропадането. Лодката инсталирахме така, че едната й половина е пропаднала долу, а другата половина стърчи горе. Имаме още само да сложим флагчета на въжетата към тавана и ще я осмислим като кораб. А самата лодка е много интересна като обект – тя е от Аспаруховския плаж, стояла е с години на сушата и се е разсъхнала, но като художествен обект е чудесна. Покрай лодката сме развили идеята си – приземното ниво е решено като изоставено ателие в полувоенно положение. Населихме го с неестетични обекти – за да подсилим енергията, която носи драмата. А горният етаж е ведър – там са елементи от действителността – рибки и други морски обитатели – все неща, свързани с живота. Доста е сложно, още се питаме дали посетителите на изложбата ще ни разберат. Но искрено се надяваме.”

Зам.-директорът на НУИ “Добри Христов” Йорданка Манева отбелязва, че училището насърчава свободната изява на таланта на своите възпитаници. Тя припомня колко дълъг път е извървян от първите стъпки на художествените специалности през 1992 г. до създаването на традиции в преподаването на специалните предмети живопис, графика и скулптура, които спомагат за успешното развитие на специалността „Изящни изкуства“, а след това и на „Рекламна графика“ от професионално направление “Дизайн”. “Професионализмът на учителите – известни варненски художници – тези, които са преподавали в училището и тези, които в момента преподават, е в основата на този успех” – подчертава Йорданка Манева.

Откриването на изложбата “Съвременна история” е на 16 февруари, петък, от 18:00.

Нина Локмаджиева

Снимки – архив на участниците в изложбата

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Други