Днес е 17.05.2024

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

12.02.2024
Виртуозите на Ла Скала, Марио Хосен и Красимира Стоянова

Камерният състав на великия италиански оркестър ще сложи на 29 април бляскавата финална поанта на пролетния фестивал и ще отвори съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято” 2024

Солисти в концерта събитие ще бъдат маестрото на цигулката Марио Хосен, който ще дирижира оркестъра, и оперната прима Красимира Стоянова.

От днес са в продажба билетите за концерта.

Два варненски музикални фестивала обединяват усилията си, за да поканят във фестивалната столица на България камерния състав на един от великите оркестри на Европа – оркестъра на Миланската Ла Скала. Гостуването на “Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминация на ХХ Европейски музикален фестивал Варна и едновременно с това – първи концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2024.

Създаден през 1778 г., Оркестърът на Театъра на Ла Скала https://www.teatroallascala.org/ е безспорен световен еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар, и всеки гастрол на неговите формации извиква възторжените аплодисменти на публиката. Балансираният мек звук и характерния оперен тембър са отличителни за оркестъра на Teatro alla Scala. В пълен състав оркестърът наброява 135 музиканти. Свързан е през годините с имената на едни от най-великите диригенти на нашето време – Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. “Виртуозите на Миланската Ла Скала” https://www.ivirtuosidelteatroallascala.it/ са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират в най-престижните световни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

“Да бъдем домакини на тези елитни инструменталисти, е чест и отговорност за нас. Те ни се доверяват отново, за юбилейното издание на Европейския музикален фестивал Варна, след като през 2017 г. по наша покана дойдоха за пръв път във Варна – припомня директорът на фестивала Мария Кондова. – С вълнение си спомняме небивалия фурор, който предизвикаха при първото си гостуване и очакваме с нетърпение новата вдъхновяваща среща с тези великолепни музиканти и с брилянтните солисти – маестро Марио Хосен и оперната дива Красимира Стоянова.”

Програмата на концерта е от изящни образци на италианския и немския барок – прочути арии от произведения на Бах и Хендел, и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

Очакванията си за предстоящата съвместна изява споделя проф. Марио Хосен – солист и диригент в концерта и артистичен директор на ММФ “Варненско лято”: Гостуването на аристократичните музиканти от Оркестъра на Ла Скала във Варна е прекрасен пример за това, как синергията на културни оператори от обществения и частния сектор може да направи възможни впечатляващи артистични събития, достойни за всеки от престижните фестивали в Европа и света. ММФ “Варненско лято” – първият и най-дълголетен фестивал в България, подаде ръка на Европейския музикален фестивал Варна в годината на неговото юбилейно 20-о издание, за да поднесем на нашата публика едно незабравимо преживяване. А за мен да представя интерпретация на знаменитите концерти от цикъла “Годишни времена” на Вивалди именно с виртуозите на Миланската Скала е едно пътуване във времето и среща с традицията и корените на ренесансова Италия. Включването в проекта на забележителната оперна прима Красимира Стоянова, чийто вълшебен глас от години екзалтира публиката от сцената на Миланската Скала, ще завърши музикалната картина на този концерт, зареден с патоса и изяществото на най-високите стандарти в съвременното музициране.”

От днес излизат в продажба билетите за концерта. Цените им са от 50 до 100 лв. Билетите могат да се купят от Билетния център на ФКЦ, както и онлайн от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-2024-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%82%D1%83%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-la-scala

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” – недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, Artvarna.net.

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

29.04.2024, 20.00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Камерен оркестър “Виртуозите на Миланската Скала”

Красимира Стоянова, сопран

Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

СОЛИСТИТЕ НА КОНЦЕРТА

Марио Хосен

МАРИО ХОСЕН е цигулар, солист и диригент. Водещ, световно признат интерпретатор и експерт по творчеството на Николо Паганини. Репертоарът му е богат и стилово разнообразен, включва творби от италиански и немски барок до съвременна класическа музика, танго и джаз.

Сред оркестрите, на които е солист, се открояват Лондонската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Виенският симфоничен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Симфоничният оркестър на БНР, Оркестър Брукнер-Линц, I Solisti Veneti, Wiener Akademie, Софийската филхармония.

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира като солист на Пловдивската филхармония. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Сред преподавателите му са Дарина Данкова, проф. Михаел Фришеншлагер (ученик на Йехуди Менухин), проф. Жерар Пуле (ученик на Хенрик Шеринг).

Марио Хосен има издадени 22 албума за италианската звукозаписна компания Dynamic и за Doron Music Швейцария. Дискографията му включва интеграли с квартетите на Паганини, сонатите за цигулка на Бетовен, Бах и Хендел, концертите за цигулка и оркестър на Паганини, Брух, Менделсон, Брамс, както и световни премиерни записи на неиздавани творби на Паганини, Моцарт, Тартини, Рола, Меркаданте и Крайслер. Сред композиторите, които му посвещават творби, са Райнер Бишоф, Георги Арнаудов, Валтер Бер, Томас Марко, Алесандро Солбиати, Франсоа Пиер Декон. Основател на Паганини ансамбъл Виена и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, провеждани ежегодно във Виена.

Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger”, Виена.

Хосен е удостоен с много престижни награди, сред които наградата „София“ за музика и наградата на ФМ Класик радио. Артист е на „Thomastik Infeld”, Виена. Той свири на цигулка “Джовани Батиста Гуаданини” от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Той е солист и диригент на Виенския камерен оркестър.

Артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.

Красимира Стоянова

КРАСИМИРА СТОЯНОВА е родена във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище “Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивската филхармония, Академичния оркестър при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър.

Своя професионален дебют като оперна певица прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 г. в Софийската националната опера, където през следващите 4 години участва в новите постановки на оперите „Сватбата на Фигаро“, „Идоменей“, „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, „Еврейката“ от Халеви, „Гуарани“ и „Фоска“ от Гомес. След успешен дебют  в Щаатсопер Виена през 1998 г. е ангажирана в ансамбъла на театъра, където от 1999 до 2003 е щатна солистка. От есента на 2003 до момента е постянен гост-солист там. В същия театър участва в новите постановки на оперите „Фалстаф“ – Аличе, „Вилисите“ – Анна, „Отело“ – Дездемона, „Дон Карлос“ – Елизабета, „Ариадне от Наксос“ – Ариадне, „Русалка“, а освен това пее в спектаклите на „Травиата“ – Виолета, „Бохеми“ – Мими, „Палячи“ – Неда, „Турандот“ – Лиу, „Хофманови разкази“ – Антония, „Сватбата на Фигаро“- Графиня, „Дон Жуан“ – Донна Анна, „Симон Боканегра“ – Амелия,  „Еврейката“ – Рашел и др.

През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щаатсопер – Виена. Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската Ла Скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др. След дебюта й през есента 2001 г. в Метрополитън опера в ролята на Виолета в „Травиата“ от Верди следват през годините досега спектакли на „Турандот“ и „Бохеми“ от Пучини, „Дон Жуан“ от Моцарт, „Отело“ и „Аида” от Верди, „Палячи“ от Леонкавало и „Кармен“ от Бизе. През лятото на 2003 г. с ролята на Антония в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах дебютира на Залцбургския фестивал, където през годините пее в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс.

През 2014 г., отново в Залцбург пее в посветената на 150-ата годишнина от рождението на Рихард Щраус постановка на „Кавалерът на розата“, която, след като има голям успех, е повторена и през лятото на 2015 г. На същия фестивал през 2016 г. изпълнява главната роля в новата постановка на операта “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус. Пак там през 2017 участва в концертно изпълнение на „Лукреция Борджиа“ от Доницети, както и в песенен рецитал. Работила е с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинг, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др. Красимира Стоянова е записала 4 компакт диска с оперни арии към звукозаписна компания „Орфео“, наградени с различни престижни награди – „I palpiti d’amor“  – с диригент Фридрих Хайдер, „Slavic opera arias“ – с диригент Павел Балев, „Verdi“ – с диригент Павел Балев, “Verismo“ – с диригент Павел Балев. И четирите диска са с Мюнхенския радио оркестър. Към Музикална къща „Гега Ню“ е записала диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини. Има издадени дискове от концерти с нейно участие с оркестрите на Баварското радио, Чикагски симфоничен оркестър, Концертгебау, Виенски симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр. “Мариа ди Роан“, за „Опера рара“, „Отело“, с диригент Рикардо Мути и Чикагския симфоничен оркестър, „Дзингари” с диригент Карло Рици, за „Опера Рара“. Издадени са DVD с нейно участие: „Еврейката“ от Халеви с Щаатсопер – Виена „Отело“ от Верди с Театро Лисео – Барселона „Евгений Онегин“ от Чайковски с Нидерландска опера – Амстердам, „Евгений Онегин“ от Чайковски с Кралската опера Ковънт Гардън – Лондон „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус от Залцбургския фестивал. “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал, “Реквием“ от Верди с Оперния театър -Цюрих, „Аида“, с диригент Кристиан Тийлеман и театъра на Земпер опер, Дрезден.

Камерната музика е изключително обичан жанр от Красимира Стоянова. Имала е песенни вечери в Карнеги хол – Ню Йорк, Щаатсопер и Музикферайн – Виена, Опера Бастий – Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера – Мюнхен, Миланската Скала, Оперния театър в Цюрих, на фестивала “Пиано Екстраваганца“ в София, на фестивала “Вечери в Балабановата къща“, както и на ММФ “Варненско лято” и музикалния фестивал “Мартенски музикални дни“.

Други