Днес е 17.05.2024

Благотворителен младежки панаир на занаятите във Варна на 10 февруари ще помага на деца с рядко заболяване

07.02.2024

В продължение на три месеца 60 младежи от Варна взеха участие в занаятчийски работилници, водени от майстори с дългогодишен опит. Те имаха възможността да се докоснат до традиционни български занаяти като шивачество, художествено плетиво, дърворезба, керамика, тъкачество, изработка на накити, рисуване върху стъкло, декоративно сладкарство. Създаденото от тях е не само израз на тяхната творческа креативност, но и символ на ангажираността на младежите към една достойна благотворителна кауза.

Оренда - Живите занаяти 2

С внимание и старание младите хора откриха и усъвършенстваха редица техники и тънкости под вещото ръководство и наставничество на своите ментори. “Българските занаяти имат бъдеще, докато има такива прекрасни млади хора с желание да усвоят и продължат традициите”, сподели Богомилка Манолова (ментор на работилниците по рисуване върху стъкло). Чрез участието си в проекта младежите развиха ценни умения, успяха да потърсят твореца в себе си и откриха нови възможности и интереси, а някои се сдобиха и с ново хоби.

Оренда - Живите занаяти 3

Сега, след края на работилниците, ръчно изработените изделия на младите творци ще бъдат експонирани на своеобразен младежки панаир на занаятите.

На 10 февруари 2024 г. от 10:30 до 19:30 ч. в Grand Mall, ниво 2, ще бъдат изложени пъстрите облекла, бижута, аксесоари и сувенири, ръчно изработени от младите творци, участници в проекта “Живите занаяти”.

Всички събрани средства от продажбата на изделията ще бъдат дарени в подкрепа на Фондация “The Rare Village“, финансираща проект по разработване на лекарство за Синдром на Лий, от който страдат много деца по света, какъвто е и случаят с малката Рали от Варна. Каузата бе предложена и избрана от самите младежи.

Събитието се реализира с домакинството и подкрепата на Grand Mall Varna. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта на Министерството на младежта и спорта.

Събитието обещава атмосфера на творчество, съпричастност и солидарност.

Всеки, който желае да подпомогне младежите в подкрепа на тяхната кауза, може да го направи, като посети базара в Grand Mall.

Повече информация за събитието можете да откриете тук: https://www.facebook.com/events/1316648795665990, както и във Фейсбук страницата на Фондация “Оренда”: https://www.facebook.com/profile.php?id=100069192262803

Оренда - Живите занаяти 4

Източник на информацията: Фондация “Оренда”

Други