Днес е 26.05.2024

Боян Янев с изложба в Галерия 12 в Областна администрация – Варна

30.01.2024
Боян Янев - Ноктюрно

Названието “Ноктюрно” събира в една колекция произведения туш и перо, и живопис от последните десетина години. Откриването е на 1 февруари 2024 от 17:30 ч. на ул. “Преслав” 26

Утвърденият художник от Варна Боян Янев открива на 1 февруари своя самостоятелна изложба в новото артистично пространство Галерия 12, създадено през миналата година в сградата на Областна администрация – Варна. Ценен от познавачите заради своя майсторски рисунък, артистът преминава с лекота границите между графика, илюстрация и живопис. С всяка своя изява той провокира почитателите на изкуството му да търсят в неговите творби иносказания, алегории, символни образи и ги повежда по пътищата на истории от далечни времена. Многопластови сюжети, реконструирани събития, сплитане на времеви пластове, мистични тълкувания и неизменното внимание към детайла – всичко това може да се открие и в новата изложба на художника.

В колекцията са включени произведения туш и перо, и маслена живопис от последните десетина години, които авторът обединява под названието “Ноктюрно”.

Боян Янев 1

Как избира разнообразните творби в тази изложба в Галерия 12, Боян Янев споделя пред Нина Локмаджиева:

“Радвам се, че по покана на проф. Андрияна Андреева мога да се представя в Галерия 12. Обичам старите градски варненски сгради, в които сякаш човешката душа свири на старинни струни, и използвам тази възможност да покажа и на посетителите в административната сграда нещо различно – интересни фигури, детайли, смятам, че биха били интересни за тях. Но трябва да призная, че аз не рисувам, за да съм интересен на някого, а за да задоволя една моя личностна мярка. Затова и съм избрал различни картини, рисувани в последните десетина години, като с някои от тях съм участвал в конкурси и съм вземал международни награди.

Боян Янев 2

Всичко изобразено е минало през ума ми, през сърцето и ръцете и мога да кажа, че напоследък при мен се обособиха някои тенденции. Например, една тенденция са рисунките с туш и перо – още от студентските си години разработвам тази техника, като в по-късните години навлязох в един малко еклектичен абстрактен изказ. Ето как го обяснявам, когато хората ме попитат – има нещо, което живее във всеки един от нас – докато човек разговаря по телефона, той си драска на листче с химикал, а когато приключи разговора, се изненадва – Я, тези фигурки аз ли ги нарисувах? Моите рисунки с туш и перо са на този принцип – искам да остане чистото подсъзнание, в което няма разказ – има само асоциации и обрисуване на полутонове, в които търся хармония между различните натрупани сиви – от абсолютното черно до абсолютното бяло. Тези рисунки аз условно наричам с музикални имена – те са като нарисуван джаз, като нарисувана музика. Създадени са през последните години – от 2012 г. насам. Самият допир до туша и перото невинаги е лесен, още повече, че това е една безкомпромисна графична техника, в която няма връщане назад.

Боян, Янев – „Гамбит“ – картината, с която печели първа награда на галерия „Arte Borgo“ в Рим.

Сред произведенията живопис съм подбрал “Гамбит”, “Ноктюрно”, “Одисея”, но “Ноктюрно” води тази колекция. Много обичам морето, а в последните години, когато се докоснах до него, видях, че много колеги го виждат с неговите вълни. Винаги съм имал усещането за празна ниша в изкуството и си казах си – защо пък аз да не се опитам да го нарисувам с вода спокойна и прозрачна, през която да се вижда дъното – с камъчетата и всичко. И това никак не е лесно – някъде се получава, някъде не, но ми стана интересно да рисувам спокойна вода. Измислих си такива теми – при мен илюстраторството винаги се обажда – и започнах да изобразявам в тази спокойна вода старинни кораби – галеони, антични кораби – намирам ги за много красиви.

“Ноктюрно” е рисувана през 2018 г. и си я оценявам като находка. Тя се създаде постепенно – имаше момент, спомням си, когато се разхождах една нощ по пристанището във Варна и видях туристическо увеселително корабче. То, разбира се, нямаше такъв нос, с какъвто съм го нарисувал – аз съм го разкрасил, направил съм го като галеон, като фрегата – малко романтично съм го пресъздал. В тази картина има и електричество – къс съвременна действителност. Ноктюрно означава нощно музикално произведение, затова си казах – ето в тази картина ще има насочено осветление с детайли, една алегория на носовата фигура на муза, която подсказва с езика на тялото си от метал, че отдолу има вълни. Персонажът е музикант, има и завеса като в театър, а клапите, които затварят оръдието, са като клапи на музикален инструмент. Намирам тази картина за много варненска, защото в нея има музика, има театър, има море – макар че то не се вижда, вижда се само корабът с отражението на вълните. “Ноктюрно” за мен е много варненска картина. Да, има символи, има алегории. У мен живее един медиевист, винаги съм като пътник през времето. Макар да казват често, че не е хубаво човек да живее в миналото или в някакво бъдеще, тази визия, която имам към историята, ме прави по-всеобхватен.”

Разположена в сградата на Областната администрация, изложбата на Боян Янев ще може да стигне както до познавачите и публиките, както и до деловите посетители на администрацията, които по този начин ще имат неочаквана, но обогатяваща среща с изкуството.

Откриването е на 1 февруари 2024 от 17:30 ч.

Боян Янев e роден през 1963 г. във Варна, където живее и работи.

През 1991 г. се дипломира в Националната художествена академия със специалност „Илюстрация“ в класа на акад. Румен Скорчев.

Илюстратор е на десетки книги в издателствата „Галактика“, „Славена“, „Захари Стоянов“ и „Сиела“.

Има над 20 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия и САЩ.

Носител на първа награда на международната изложба “Nothing but art” в галерия “Arte Borgo” – Рим, Италия, през 2017 г., на наградата за млад автор от Международното биенале на графиката Варна от 2001 г., както и на други престижни награди от национални и международни форуми.

Практикува айкидо повече от 20 години.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив на художника

Други