Днес е 26.05.2024

Орхидееният свят в снимки, рисунки и книги в библиотеката

14.01.2024
орхидеи

Изложбата съвместно с Първо орхидеено общество може да бъде видяна до 14 февруари 2024 в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.

Преди много години един варненски младеж откри в книгите на варненската библиотека ключове и тайни как да отглежда орхидеи. Сега вече изграден международен експерт, Крум Сотиров се връща в обичания храм на словото, за да разкаже за опита си. Това се случи на откриването на изложбата „Орхидеи между кориците“ – съвместна изява на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна и Първо орхидеено общество.

Крум Сотиров
Крум Сотиров, президент на Първо орхидеено общество, показа подбрани колекционерски растения и разказа как се отглеждат.

Искра Сотирова – PR и лектор на обществото аранжира свои фотографии и текстове, а екипът на библиотеката избра най-любопитните заглавия от фондовете. Публиката може да види издания за отглеждане на орхидеи, стайни растения, дивите орхидеи в България. И още – подбрани любопитни заглавия, в чието заглавие присъства „орхидея“. С изненада ще откриете книги на Джеймс Хадли Чейс, Хърбърт Уелс, както и епичния роман на Анчи Мин за последната китайска императрица.

Искра Сотирова и Крум Сотиров
Искра Сотирова и Крум Сотиров от орхидееното общество разказват на зрителите в библиотеката за невероятния свят н

Първо орхидеено общество – единствената организация, която разпространява познания за отлеждане на орхидеи и изкуствата, свързани с тях, направи презентация на откриването. Зрителите успяха да видят и разгледат отблизо редки колекционерски видове, да научат повече за тях и за отглеждането на орхидеи у дома. Публиката зададе много въпроси, разисква ситуации със свои любими растения, сподели свои цъфтежи и превърна откриването на изложбата в малък празник на цветята и нежността.

В изложбата „Орхидеи между кориците“ могат да се видят освен фотографии на редки екзотични орхидеи и рисунки на деца от проекта „Нарисувай ми орхидея“ и ботаническа рисунка. Те впечатляват със своя свободен творчески подход и точност, каквито само децата могат да съчетаят по своя неповторим начин.

Масата с колекционерски орхидеи привлече като магнит публиката в библиотеката.

„Орхидеи между кориците“ могат да бъдат видени в библиотеката на Варна до 14 февруари 2024 г.

Екип на ArtVarna

СНИМКИ Регионална библиотека – Варна

Други