Днес е 13.07.2024

Музика и кино в концерта на „Варненско лято за деца“

22.11.2023
Варненско лято за деца 3

На 26 ноември, неделя, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център млади таланти от НУИ „Добри Христов“ ще поднесат програма, посветена на музиката и киното. За радост на най-малките на сцената се завръщат любимите им музикални килимчета.

Младите таланти от НУИ „Добри Христов“ ще са главните герои в новото събитие от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът ще бъде на 26 ноември от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Концертът спектакъл „Музика и кино“ е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”. На сцената в неделя ще излязат Младежкият симфоничен оркестър и солисти от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна. Диригент на оркестъра ще е Страцимир Павлов, а водеща на спектакъла ще бъде Госпожа Виола.

Забелязваме ли музиката, докато гледаме любимите си филми? Как се създава музика, която подхожда на действието на екрана? На тези въпроси ще отговори Госпожа Виола. Ще прозвучат популярни теми от хитови филми, а публиката ще проследи как музиката помага за изграждането на сценичния образ и действие.

“Ще покажем как се изгражда един сценичен образ чрез средствата на музиката – споделя Румяна Петрова. – Ще провокирам децата да изобразят някой, който се страхува и бяга, друг, който е спокоен и си почива, да изобразят със звуци космоса или някоя пещера. Подбрали сме музика, която децата познават и обичат – от филмите “Интерстелар”, “Семейство Адамс”, “Цар Лъв”. Ще започнем с програмната музика, защото още преди епохата на киното композиторите са писали музика за сценични драми, за театрално действие, като сюитата “Пер Гинт” на Григ. Ще преминем през немите филми на Чаплин – те също са били озвучавани с музика на живо – от пианист, който е свирел до екрана. Вярвам, че ще обогатим децата, като представим мелодиите, с които те са запознати, в контекста на историята на филмовото изкуство, за да почувстват ролята на музиката в него. Защото програмата ни представя музиката в киното като част от съвременната култура. ”

В концерта освен Младежкият симфоничен оркестър, участват и Представителния духов оркестър с диригент Любо Александров, както и солисти от инструменталните, поп и джаз, и танцовите специалности в НУИ „Добри Христов“ – Варна, ще се включи и очарователният ансамбъл “Виолино”.

А за да е още по-силно въздействието, на сцената ще се завърнат любимите на най-малките зрители музикални килимчета. Децата от публиката ще бъдат поканени да се качат при музикантите, за да наблюдават отблизо музикалното действие и да се включват в него.

Началото е от 11 часа на 26 ноември.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от сайта на Фестивалния комплекс.

https://varnasummerfest.org https://www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Други