Днес е 19.07.2024

ХХIII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ започва във Варна

16.11.2023

От 17 до 19 ноември есенното издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето ще изпъстря Grand Mall с изявите на млади таланти. Вход свободен!

ХХIII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“


Организатори на форума са продуцентска компания „Сънрайз Маринов“ и фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ с изключителната подкрепа и партньорството на Grand Mall – най-големия търговски център във Варна. „Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район “Младост” във Варна Христо Христов и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” на Община Варна. Изпълнители и групи от различни области на страната идват за фестивала, който се наложи през годините като уважаван фолклорен форум.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 5 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“

Председател на журито е акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д. изк. Лозанка Пейчева – музиколог, етнолог и експерт в отдел “Фолклористика“ към БАН, проф. д-р Тодор Киров – преподавател в АМТИИ – Пловдив, маестра д-р Ваня Монева – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на хор „Ваня Монева“, маестро д-р Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър, странджанската певица Златка Ставрева и Юлиян Станев – хореограф и главен художествен ръководител на Ансамбъл “Варна”.
Водещи на събитието са Снежана Георгиева и доц. Венци Димов.

Началото на конкурса е в петък, 17 ноември, в 8:00 с участие на инструменталистите от ОУ „Антон Страшимиров“ – Варна, Хуманитарната гимназия (СУ за ХНИ „Константин Преславски“) и НУИ „Добри Христов”. Официалната церемония по откриването започва в 11:00 с участието на фолклорния ансамбъл на Националното училище за изкуства „Добри Христов“- Варна. След това на сцената ще се качат групите и солистите на двете варненски училища, както и ученици от фолклорните паралелки в страната. В събота ще се изявяват децата и учениците от детски градини, общообразователни училища, школи, читалища и други. А в неделя са носителите на традицията във фолклора ни – групите за автентичен фолклор от възрастовата група над 19 години. Тогава ще видим и изпълнителите от жанра на старите градски песни и шлагери. В края на фестивалния ден, след концертните участия на гостите на фестивала, в 18:30 ще бъде обявено класирането на всички изпълнители и ще бъдат връчени наградите на фестивала.

Зрителите могат да наблюдават конкурсните изпълнения всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Вход свободен! Място: Grand Mall, ниво 2.

Фестивалът се провежда с подкрепата на верига супермаркети “Булмаг”, комплекс “Барите”, СБР “Термал”, “OLA – Taste of Med”.

Повече информация за Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev
www.facebook.com/GrandMallVarna

Снимки архив “Фолклорен изгрев”

Други