Днес е 23.04.2024

“Кръговрат” на Боряна Симеонова в Художествения музей “Георги Велчев” – Варна

14.11.2023
Боряна Симеонова

Варненската авторка открива първата си самостоятелна изложба живопис на 16 ноември от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Самостоятелна изложба представя в експозиционната зала “Ателие Георги Велчев” на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, варненската авторка Боряна Симеонова. Експонирани са платна живопис, предимно пейзажи, които тя е създавала през последните две години. Събрала ги е под мотото “Кръговрат”, като мотивира избора си на тема така: “Това е един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и е в постоянно движение и кръговрат. Тя се променя непрекъснато, и запазва хармонията в себе си – да бъде абсолют, да бъде създател на самата себе си. Символ на „завършен безкрай“, каквото е Морето. Пейзажите ми са рисувани по бреговете на Северното Черноморие, основно в Тюленово – ключово място за българските маринисти.”

Боряна Симеонова 2

Сред названията са: “Поезия”, “Магьосникът”, “Тишина в залеза”, “Скали в морето”, “Тайнство”, които отразяват погледа на авторката към Северното Черноморие, което и дава спокойствието на тишината и откъснатостта от ежедневието.

Всички картини са пленерни, акрил върху платно, с изключение на един автопортрет и две работи с маслен пастел, създадени по картини на Георги Велчев. Боряна признава, че е получила импулс да рисува по произведенията на класика маринист от заниманията с децата, които посещаваха художествения музей през това лято като част от Образователната програма на Градската художествена галерия – Варна.

Боряна Симеонова родена през 1977 г. Във Варна. От 2000 г. преминава индивидуални курсове по живопис и графични техники, а след 2009 г. – индивидуални и колективни обучения по теория на изобразителното изкуство. През 2014 г. изучава художествена фотография. От 2008 г. работи в Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на ГХГ-Варна. Творческите й занимания са в областта на художествената фотография и живописта.

Участва в XХII Международно биенале на графиката 2023 г. – Варна, в Националния конкурс „Диря в морето“ 2017, 2018, 2019, 2020 г., на който печели три първи награди за фотография. Включва се в колективни изложби в Зала „Ателие Георги Велчев“ от 2021 г. насам с живопис.

Произведения на Боряна Симеонова са притежание на частни колекции в България, Германия, САЩ и Япония.

Откриването е изложбата е на 16 ноември от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев” 8 във Варна. Експозицията може да се види до 11 декември.

Работното време на музея е от вторник до събота от 9:30 – 17:30 ч.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Художествен музей “Г. Велчев”

http://varnacityartgallery.com

Други