Днес е 26.05.2024

Творческите работилници за деца “Нарисувай ми орхидея” завършват с изложба на 17 ноември

13.11.2023
„Нарисувай ми орхидея“ 1

Творби на тема „Орхидеи“ подрежда Първо орхидеено общество в Арт салона на Радио Варна. Откриването на изложбата с работи на деца и техни учители и родители е на 17 ноември, петък, от 18 ч. Ще има музика, ще има отличия за най-постоянните художници в проекта „Нарисувай ми орхидея“ и жестове на признателност към партньорите. Поредицата творчески работилници за деца се подкрепя от фонд „Култура“ на Община Варна.

„Нарисувай ми орхидея“ 2

„Ние кандидатстваме от няколко години с този проект, но сега вариантът за деца получи финансиране. Опитахме се в 5 работилници да обхванем много теми и смятаме, че успяхме. Направихме два пленера в парка на Частно средно училище „Демократично образование“, ателие по живописни техники в Зона НИРА Арт и две работилници с приложни изкуства в Арт салона на Радио Варна. Избрани творби и моменти от заниманията ще види публиката на 17-ти“, споделя Крум Сотиров – президент на Първо орхидеено общество, преподавател и ръководител на проекта.

„Нарисувай ми орхидея“ 3

Целта му е да предизвика фантазията и творческия потенциал на деца и тийнейджъри. Освен това – да разшири познанията им за света на орхидеите. Участници от 4 до 16-годишна възраст видяха истински редки орхидеи, научиха кои са дивите орхидеи в България и що е ботаническа рисунка. Освен това разшириха уменията си в живописните и пластични техники, изработиха колажи и апликации от хартия и хербаризирани цветя. Тънкости на приложните изкуства им показаха Борислава Николова и Антония Бялкова- ЗакачАни – автори на ръчно изработени уникати.

„Нарисувай ми орхидея“ 4

Предизвикателство за организаторите са групите с деца на възраст от детска градина до гимназия. Но участниците се оказват съсредоточена, любознателна аудитория, готова да експериментира и да твори. Орхидеите в изложбата са реално съществуващи в дивата природа и фантастични. По време на вернисажа посетителите ще могат да се сдобият с картички с рисунки на децата и с весели престилки със знака „Нарисувай ми орхидея“.

„Нарисувай ми орхидея“ 5

„Ние нямаше да успеем без постоянните партньори на орхидееното общество – Moreto.net – сайтът на Варна, PR агенция НИРА Комюникейшънс, арт пространството Зона НИРА Арт и Арт салона на Радио Варна, който се е превърнал в наш творчески дом. Смятаме да продължим с „Нарисувай ми орхидея“ със семейни работилници. Майки и учители се включиха в заниманията и ще ги поканим отново да рисуваме и майсторим“, казва Крум Сотиров.

Изложбата „Нарисувай ми орхидея“ може да бъде видяна в Арт салона на Радио Варна до 24 ноември.

Екип на Арт Варна

Снимки Първо орхидеено общество.

На снимките: моменти от работилниците „Нарисувай ми орхидея“

https://www.youtube.com/watch?v=y0sBfX5tLKc&t=37s

Други