Днес е 25.06.2024

Иван Обретенов с юбилейна изложба в Градската художествена галерия на Варна

04.11.2023
Иван Обретенов 1

Експозицията представя живопис предимно от последните две години, поводът е 75-годишнината на автора. Откриването е на 7 ноември, вторник, от 17:00.

Самостоятелна юбилейна изложба на утвърдения варненски художник Иван Обретенов ще бъде представена в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, от 7 ноември до 26 ноември 2023. Изложбата има празничен повод – 75-годишния юбилей на автора и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

Експозицията показва творби живопис – маслена и акрилна, създадени предимно през последните две години. Включени са и някои акцентни произведения от по-ранни творчески периоди на артиста. Ще могат да се видят характерните за изкуството на Иван Обретенов композиции на границата на абстрактното, в които човешките фигури са появяват като знаци в условността на мисловни пейзажи и поетични пространства.

Иван Обретенов 2

По време на подготовката на изложбата Иван Обретенов сподели пред Нина Локмаджиева мисли за своите произведения:

“Тази изложба за мен е юбилейна, но реших да не правя ретроспектива, а да покажа последните си работи. Затова и нямам някакво дидактично послание в нея – аз обичам по-свободните изяви. В моите картини фигурите са като символи в пространството, имат обобщено, условно присъствие, конкретността не е моето нещо. Самата картина е конкретна – тя е предмет, но изображението в нея е многопланово – не блъска в една точка, не ти внушава някаква определена идея, позволява множество прочити. Обичам свободата в рисуването и свободното тълкуване на нещата, защото хората са различни, всеки вижда по свой начин. Дори съм забелязвал как една и съща картина влияе по различен начин на един и същи човек в различно време. Според мен това е качество. А заглавията са по-скоро поетична добавка към изобразеното, затова са и кратки, с по една дума, най-много с две – “Някъде”, “Един следобед”, “Двама”. И наистина предизвикват размисъл, защото заглавието допълва настроението, което излъчва картината. То посочва, че това е изкуство, че е живопис, която, както казва писателят Коста Радев, не е дадено всекиму да разбира. Макар че съм пишещ човек, аз избягвам да включвам “литература” в моите заглавия, въпреки че понякога се налага. Поетичното в картината, музикалното в картината – те са добре, обаче литературата – не. Например в портретите в тази изложба, които са от по-ранни години – на д-р Асен Матеев, на Антония Йовчева, на прекрасната пианистка Хатия Буниатишвили, или детския портрет на сина ми Пламен от моите млади години. Тогава малкия ми син ми позираше, а позирането е много скучна работа, и момчето започна да придрямва и ме попита – Тате, да изляза ли да си набера ябълки? – Бягай, бери! – викам му, а той отиде и се върна с една ябълка. Сложи я на стола и в този момент аз го нарисувах с тази ябълка – ябълката постави точка на цялото. Впрочем на афиша на изложбата съм сложил един автопортрет, но пак в този стил – не рисувам натурно, а всичко е една мъгла, в която личи, че съм аз, с тази отсечена фигура – страхотна самота излъчва. По повод на този автопортрет се сещам за едно мое старо стихотворение, в което основната идея беше за идването и отиването. А чудесна редакция даде добричкият поет Сашо Серафимов, мой приятел, който разгада много точно мисълта, която ме водеше в работата по тази картина и я изрази в няколко думи: “Като се връщам, отивайки”. Тези думи казват всичко за моята юбилейна изложба.“

Иван Обретенов 3

Иван Обретенов е роден през 1948 г. във Варна. Завършил е философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и е член на Съюза на българските художници. Има самостоятелни изложби и участия в колективни международни изложби, сред които в Берлин, 1983, Москва, 1983, Гданск, 1986, Прага, 1987, Аоста, 1988, Торонто, 1989, 90, 91, галерия „Gagliardi design”, Лондон, 1992, „Drouot”, Париж, 1991, Дом Витгенщайн, Виена, 1997. Участва на пленера в Илинденци. Включен е в нидерландската колекция „1001 Reasons to Love the Earth”.

Откриването на изложбата е на 7 ноември от 18:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.

Иван Обретенов 4

Работното време на Градската художествена галерия – Варна, е: понеделник – събота от 9:30 до 17:30, неделя – почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

Други