Днес е 18.05.2024

Днес и утре във Варна – изложба, филм и концерт с фокус върху Владигеров и Райнхард

02.11.2023
Владигеров - Райнхард 1

Тази вечер от 18:00 във Фестивалния и конгресен център се открива изложбата „Райнхард – Владигеров, взаимовлияния и проекции“, половин час по-късно в Зала 5 започва прожекцията на документалния филм “Рапсодия Wladigeroff”. Вход свободен!

Концертът е на 3 ноември в Градската художествена галерия. Оркестър “Симфониета” – Варна, ще е под палката на маестро Милко Коларов.

Варненският финал на програмата на “Нова музикална сцена” – едногодишен проект на варненската агенция “Елит Проджектс Мениджмънт”, е на 2 и 3 ноември във Варна. Очаква ни премиерата на комплексно интердисциплинарно събитие, посветено на две забележителни личности в европейското изкуство – патриарха на съвременната българска музика – композиторът Панчо Владигеров, и създателя на много от новите подходи в европейския театър – легендарния немско-австрийски театрален режисьор Макс Райнхард.

Владигеров - Райнхард  3
image description

“Владигеров, Райнхард и театърът” е мотото, под което ще премине концертът на 3 ноември в Градската художествена галерия от 19:00 в рамките на ММФ “Варненско лято”.

Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля в проекта има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна.

Повече за предстоящото събитие: https://www.facebook.com/events/1372898106904657

Билетите са по 10 лв. и могат да се купят от Билетния център на Фестивалния и конгресен център и онлайн от сайта на ФКЦ: https://bit.ly/3Pl0YXn

Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард и ще бъде съпроводен от две съпътстващи събития. Изложба „Райнхард – Владигеров, взаимовлияния и проекции“ на къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще бъде експонирана от до 9 ноември в централното фоайе на Фестивалния и конгресен център. Откриването на изложбата е днес, 2 ноември от 18:00, а половин час по-късно в Зала 5 на ФКЦ започва прожекцията на документалния филм “Рапсодия Wladigeroff”, копродукция на БНТ и къща-музей „Панчо Владигеров“ със сценарист Светлана Авдала, режисьор Мария Арангелова, оператор Румен Василев.Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” и Национален фонд „Култура”.

Изложбата представя малкоизвестни страни от творческата биография на българския класик, които по безпорен начин доказват ранното високо признание на европейския интелектуален елит за неговата изключителна дарба и творческа инвенция. Това е един от най – плодотворните периоди за Владигеров. През годините композиторът се връща многократно към музикалните си хрумвания от този период. С представените документи ще можем да проследим творческото сътрудничество на младия Владигеров с утвърдения вече Райнхард в културния контекст на атмосферата в Берлин и София през 20-те години на ХХ век.

Входът за прожекцията и изложбата е свободен.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни” – Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, ФОБИ – Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Други