Днес е 22.04.2024

В Деня на будителите Градската художествена галерия – Варна, с вход свободен за ученици, студенти, учители

31.10.2023

За Деня на будителите Градската художествена галерия – Варна, отваря врати за ученици, студенти, учители и хора на културата с вход свободен. Беседи, посветени на творчеството на класическия майстор на българската живопис Иван Мърквичка, ще започнат в 11:00 и в 15:00.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, следвайки своята мисия на художествен музей, който приобщава нови публики към стойностите на високото изкуство, прави специален жест към варненци на 1 ноември. В Деня на народните будители всички експозиции в Галерията ще бъдат с вход свободен за ученици, студенти, учители, преподаватели и работещи в сферата на българското образование и култура.

Празничният ден ще бъде повод за провеждането на образователни беседи за живота и изкуството на класическия майстор на българската живопис – българският артист от чешки произход Иван (Ян) Мърквичка (1856–1938). Живописец, педагог и запален общественик, той е един от първите художници, поставили основите на художественото възпитание у нас. Пръв директор на Рисувалното училище в София (1896–1900), той е учител на няколко поколения български художници, допринесли за разцвета на българското изкуство във всичките му жанрове.

Емблематична за българската живопис е популярната негова картина “Ръченица”, 1894 г., съхранявана във фонда на Националната галерия.

Мърквичка е и неуморен популяризатор на нашето изобразително изкуство и култура в страната и в чужбина. Претворява по неповторим начин в картините си българските обичаи и традиции, народните облекла и носии, които пресъздава с етнографска точност. Той е и един от най-изявените портретисти у нас.

Градската художествена галерия – Варна, притежава две творби на Иван Мърквичка – “Детски портрет”, 1913 г., маслени бои, платно и “Дамски портрет”, 1890-те, маслени бои, платно.

Беседите за творчеството и приноса на Иван Мърквичка започват от 11:00 и от 15:00 на 1 ноември в Градската художествена галерия – Варна.

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Други