Днес е 12.06.2024

„Transcending East. Румънска живопис” в Градската художествена галерия – Варна

25.10.2023
Transcending East

Експозицията представя творчеството на утвърдени автори, преподаватели в Националния университет по изкуствата в Букурещ. Откриването е на 25 октомври, сряда, от 13:00.

Изкуството на 14 утвърдени съвременни румънски артисти ще бъде представено в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, от 25 октомври до 12 ноември 2023. Националният университет по изкуствата в Букурещ селектира участниците в това гостуване в отговор на поканата на проф. Валери Чакалов, който ръководи катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Експозицията е под мотото „Transcending East. Румънска живопис”.

Авторите освен уважавани художници са и преподаватели в катедрата по рисуване на Националния университет по изкуствата в Букурещ. Това са Йон Ангел, Каталин Балеску, Траян Болдеа, Богдан Чеочану, Мариан Добре, Мирча Якоб, Петру Лукачи, Георге Москал, Мирча Мурешан, Александру Радван, Михай Сърбулеску, Андрей Симион, Теодор Щефан и Андрей Тудоран.

При по-внимателно вглеждане названието на изложбата „Transcending East. Румънска живопис” разкрива един многостранен наратив, богат на смисъл и нюанси. Чете се внушението за дуалистична перспектива, която ни кани да видим ясното разделение между културите на Изтока и Запада и уникалните цивилизации, които те представляват. С корени в царството на постмодерността, изображенията в рамките на тази изложба изящно се колебаят между двата постоянни полюса на визуалната култура: фигуративното и абстрактното.

Откриването на изложбата е на 25 октомври от 13:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.

Работното време на Градската художествена галерия – Варна, е: понеделник – събота от 9:30 до 17:30, неделя – почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева

Снимка архив Национален университет по изкуствата в Букурещ

Други