Днес е 18.05.2024

Творчеството на Жорж Папазов в Образователната програма на Градската художествена галерия – Варна

25.10.2023
Жорж Папазов

Новият обучителен модул черпи вдъхновение от две гостуващи творби на прочутия художник, собственост на Националната галерия, които ще бъдат във Варна до края на месец януари 2024.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, продължава своята Образователна програма с нов модул, посветен на едно от лицата на Парижката школа в живописта от първата половина на ХХ век – българина Жорж Папазов. Модулът се провежда под мотото “Сюрреализмът в творчеството на Жорж Папазов (1894–1972)”, а екипът на Галерията черпи вдъхновение за него от гостуването в ГХГ-Варна на две творби на Жорж Папазов, които са предоставени от Националната галерия в София – „Пейзаж от Дордон“ от 1931 г. и „Мъжки портрет“, създаден около 1935 г. Този обмен между големите художествени музеи в България е изключително ползотворен, защото дава възможност да бъдат видени забележителни творби, чрез които публиката да научи повече за представителните имена в българското изкуство.

Жорж Папазов 2

В творчеството на Жорж Папазов си дават среща елементи от различни направления на модерното изкуство – експресионизъм, абстрактно изкуство, кубизъм, футуризъм, но сюрреализмът е този, който му позволява да изрази най-ярко своето светоусещане. „Ръцете ми, водени от страстта за рисуване, изпълняваха слепешката онова, което създавах в мечтите си“ – признава художникът. А светът на неговите мечти е изключително богат, интуитивен, фантастичен и населен с магически образи, заради които го наричат сюрреалист преди сюрреализма.

Според Речника на сюрреализма на Едуар Жагер от 1982 г. „Папазов безспорно е един от предшествениците на това, които днес наричаме „абстрактен сюрреализъм“ от средата на 20-тe години редом с Миро, Ернст, Малкин и Масон“.

Младите почитатели на изкуството, които се включат в Образователната програма на ГХГ – Варна, ще научат, че сюрреализмът е движение в изкуството от началото на 20-те години на XX век, което се появява във Франция. Неговата цел е да отведе отвъд границите на реалността, затова художниците от това движение рисуват въображаеми светове с нелогични сцени, населени със странни същества.

Обучителният модул ще даде възможност на юношите (5. – 11. клас) с интерес към изкуството да изслушат разказа на музейния педагог за сюрреализма като движение в изкуството и да научат за живота и творчеството на Жорж Папазов. По-малките учeници (1. – 4. клас) ще опитат да нарисуват с пастели въображаем есенен пейзаж, напътствани от специалист.

Материалите са осигурени от ГХГ – Варна, обученията се провеждат всеки делничен ден в работното време на музея от 9:30 до 16:30 ч.

Необходимо е предварително записване на тел. 052 612 363.

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Други