Днес е 25.06.2024

Аудио-визуална инсталация в ReBonkers между тревогата и спокойствието

23.10.2023
инсталация ААААА

На 27 и 28.10 (петък и събота) от 16:00 до 20:00 в пространството за независима култура ReBonkers гостува нестандартната аудио-визуална инсталация “ААААААААААААААААА”  линк събитие , която изследва психологическото преживяване на нашите трудни емоции – срам, страх, безпокойство, тъга. Инсталацията е породена от порива към свързване, за да ни покаже, че колкото сме сами, толкова и не сме.

Чрез преплитане на похватите на документалното кино, електронната музика, играта със светлини и успокояващата сила на човешкия глас, младите автори създават пространство за чувстване. В рамките на инсталацията, се създават две преживенчески пространства – Пространство на тревогата и Пространство на спокойствието. Инсталацията обръща внимание на темата за психичното здраве и за това колко е важно да се отнасяме с грижа един към друг.

Инсталацията се изгражда около личните разкази на 17 души. Те ни превеждат със себе си през трудните за чувстване чувства, до епицентъра, където се развилняват, за да може после заедно да се потопим в спокойствието и да се намерим. Участниците в инсталацията са хора близки и непознати на авторите, и откликват да се присъединят към проекта след отворен призив в Инстаграм.

Творческият екип е съставен от Златина Тенева – автор и режисьор, Даниела Димитрова – монтажист и ко-режисьор, Симона Кашова – оператор, осветление, звук, и Елиза Данева – координатор и графики. 

Музиката, изграждаща пространството на тревогата е дело на Стоян Йовчев, известен в електронните ъндърграунд среди със сценичното си име Omori, част от българския лейбъл Amek Collective. По време на премиерните поставяния на инсталацията в София, музиката в тревожното пространство е на Етиен Славчев, с музикалния проект Evitceles.

Пространството на спокойствието е създадено с помощта на откъс от еп. 71 на подкаст “Свободно падане”, дело на актрисата и музикант Лили Гелева.

След огромен интерес по време на премиерата на инсталацията в София, този октомври предстоят премиери във Велико Търново, Пространство за култура „ТаМ“ (24-25.10) и Варна, Пространство за независима култура „РеБонкърс“ (27-28.10).  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Мобилност и развитие в България“.

Програмата на пространство ReBonkers се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Фондация Зингер – Захариев и Община Варна чрез Дирекция Култура. 

Съдържание от ReBonkers

Други