Днес е 18.05.2024

Владигеров и Райнхард са в центъра на интердисциплинарен проект на 2 и 3 ноември във Варна

20.10.2023
Владигеров и Райнхард - Варна

Поредицата “Нова музикална сцена” завършва с програма, посветена на взаимните влияния в творчеството на легендарния режисьор Макс Райнхард и българския класик Панчо Владигеров. Програмата ще бъде представена във Варна, Шумен и Стара Загора.

Концертът във Варна е на 3 ноември в Градската художествена галерия.

Финалната програма на “Нова музикална сцена” – едногодишен проект на варненската агенция “Елит Проджектс Мениджмънт”, който стартира през 2022 г., ще радва през ноември почитателите на камерната музика в три града – Варна, Шумен и Стара Загора. На 2 и 3 ноември във Варна ще бъде премиерата на комплексно интердисциплинарно събитие, посветено на две забележителни личности в европейското изкуство – патриарха на съвременната българска музика – композиторът Панчо Владигеров, и създателя на много от новите подходи в европейския театър – легендарния немско-австрийски театрален режисьор Макс Райнхард.

“Владигеров, Райнхард и театърът” е мотото, под което ще преминат концертитена 3 ноември във Варна – в Градската художествена галерия от 19:00 в рамките на ММФ “Варненско лято”, на 10 ноември в Шумен, родния град на композитора, и на 27 ноември в Стара Загора в афиша на Фестивала на оперното и балетно изкуство.

Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля в проекта има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна. Солист е изтъкнатият български бас Ивайло Джуров.

Повече за предстоящото събитие: https://www.facebook.com/events/1372898106904657

Билетите са по 10 лв. и могат да се купят от Билетния център на Фестивалния и конгресен център и онлайн от сайта на ФКЦ: https://bit.ly/3Pl0YXn

Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард и ще бъде съпроводен от две съпътстващи събития. Изложба „Райнхард – Владигеров, взаимовлияния и проекции“ на къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще бъде експонирана от 2 до 9 ноември в централното фоайе на Фестивалния и конгресен център. Откриването на изложбата е на 2 ноември от 18:00, а половин час по-късно в Зала 5 на ФКЦ започва прожекцията на документалния филм “Рапсодия Wladigeroff”, копродукция на БНТ и къща-музей „Панчо Владигеров“ със сценарист Светлана Авдала, режисьор Мария Арангелова, оператор Румен Василев.Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” и Национален фонд „Култура”.

Владигеров - Райнхард

Изложбата представя малкоизвестни страни от творческата биография на българския класик, които по безпорен начин доказват ранното високо признание на европейския интелектуален елит за неговата изключителна дарба и творческа инвенция. Това е един от най – плодотворните периоди за Владигеров. През годините композиторът се връща многократно към музикалните си хрумвания от този период. С представените документи ще можем да проследим творческото сътрудничество на младия Владигеров с утвърдения вече Райнхард в културния контекст на атмосферата в Берлин и София през 20-те години на ХХ век.

Надя Сотирова – директор на Къща-музей „Панчо Владигеров” – София, споделя пред Нина Локмаджиева общия замисъл на изложбата и филма:

“И изложбата, и филмът се отнасят за немския период от живота и творчеството на Владигеров – както ние условно го наричаме, това е темата, която ги обединява. Допреди години беше малко известен фактът, че повече от 20 години от своя живот Владигеров учи, работи и твори в Германия. Това е един много интензивен и много динамичен за него, и като личност, и като творец, период. И особено в годините от 1920 до 1932 г., когато той вече е завършил своето обучение във Висшето училище по музика, изкарал е курсове, специализации и майсторски класове в Академията по изкуствата в Берлин и започва работа, поканен от немския режисьор Макс Райнхард в театрите, които Райнхард продуцира като голям театрален продуцент и режисьор. Той е назначен като музикален ръководител на състава. Известно е новаторството в работата на Райнхард и неговата режисура – кръглата сцена е негово нововъведение, типична за него е и пищността на театралните елементи, на декора, на костюмите, а в това число и на музиката. В самите постановки е участвала една немалка оркестрова формация, която Панчо Владигеров е ръководил и дирижирал. Но всъщност не само неговото присъствие в Дойчес театър като музикален ръководител е съществено, но и фактът, че той е поканен да пише музика за някои от театралните постановки на Райнхард.

Идеята и на изложбата, и на филма, е да се даде една по-голяма публичност именно за този период, в който Владигеров е равнопоставен на много ярки имена в музикалната култура като Рихард Щраус, Бруно Валтер, Джордже Енеску, Золтан Кодай и други големи имена. Също така е имал уникалния шанс да се срещне със Стефан Цвайг, с Хуго Фон Хофманстал, с Бертолд Брехт, с Владимир Набоков – все имена, които имат ярко присъствие в европейската и световна култура на миналия век.”

Входът за прожекцията и изложбата е свободен.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни” – Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, ФОБИ – Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Други