Днес е 18.05.2024

Сдружението на варненските художници с изложба за Деня на Св. Лука

17.10.2023
Св. Лука

На 18 октомври в Деня на светеца – покровител на художниците, в Градската художествена галерия – Варна, сдружението ще покаже създаденото през последната година от автори от всички поколения в областта на живописта, графиката, скулптурата и приложното изкуство. Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Община Варна. Откриването е от 18:00 в Градската художествена галерия.

По традиция в Деня на Св. Лука – покровителя на художниците – 18 октомври, Сдружението на варненските художници ще представи в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, своята годишна изложба, която се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Над 70 са артисти, членове на сдружението, се включват в експозицията, като присъстват представители на всички възрастови групи. Доайенът на варненската група – Маргарита Денева е най-дълголетният участник, а току-що завършилият своето художествено образование Борис Цанков – най-младият. Произведенията са в областта на живописта, графиката, скулптурата, художественото стъкло, дърворезбата, има и една инсталация – на Ангел Ангелов.

В годишната изложба се включват уважавани имена като Пламен Аврамов, Цветана Векова, Цанко Цанков, Милен Маринов, Светлин Ненов, Красен Бербенков, Радко Мурзов, Марина и Николай Русеви. Младото поколение артисти е представено от автори като Илиян Пеев, Адрияна и Вероника Янкови, Мария Коритовска, Доника Йорданова, Миряна Койнова.

Наградите на годишната изложба се присъждат от Дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна. Журито е в състав: Ирена Димитрова, експерт в Дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна, Милен Маринов, член на Управителния съвет на Сдружението на варненските художници и Венцеслав Антонов, директор на Галерията за графично изкуство. Голямата награда е на името на Св. Лука, има още награда на журито и три поощрителни награди.

Последният носител на голямата награда „Свети Лука“ за 2022 г. е Георги Кенаров. През годините носители на призове от изложбата са били проф. Пламен Братанов, Иван Иванов – Ивани, Деница Янева, Красен Бербенков, Боян Янев, Надежда Антова, Венцислав Марков, Иван Обретенов и други.

Откриването на изложбата е на 18 октомври, понеделник, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 6 ноември 2023 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

http://varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева

Други