Днес е 18.05.2024

Деан Даракчиев в Художествения музей “Георги Велчев” – Варна

17.10.2023
Деан Даракчиев 1

Варненският художник представя нови произведения живопис в самостоятелна изложба от 19 октомври. Откриването е от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Експозиционна зала “Ателие Георги Велчев” на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя самостоятелна изложба живопис на варненския художник Деан Даракчиев. Експозицията включва предимно средноформатни платна живопис, създадени през последната година специално за това гостуване.

Деан Даракчиев 2

В дните преди откриването на изложбата Деан Даракчиев сподели пред Нина Локмаджиева как е постигнал единното излъчване на представяната колекция.

“Десет от работите, които показвам, са създадени през това лято, рисувах ги специално за тази изложба, като я допълних с няколко други по-големи формата. Всички са изпълнени в смесена техника, като използвам акрил, но с пълнеж от фин пясък, за да получа една по-груба фактура, която клони към фреско. Измислил съм си тази техника, при която се работи само с шпатула, за да се усеща грубата фактура на материала. Така смятам, че постигам едно по-материално излъчване, по-обемното изображение. През 2013 г. правих изложба в „Георги Велчев“ по подобен начин, но общото излъчване на работите беше малко по-леко. А сега доста съм акцентирал върху фактурата, като съм търсил в същото време приятното възприемане. Затова се усеща една въздушност, въпреки че техниката е с повече маса. Една от целите ми беше цветните петна да контрастират, да изпъкват и да излъчват светлина. А спецификата е, че работя нарочно с ограничен брой основни цветове и от тях получавам другите. Някои казват, че рисувам условни пейзажи, понеже не са в истинския смисъл на думата пейзажи или пък композиции, върху които после ще работя. Те са продиктувани от момента. Затова и една от творбите съм нарекъл „Случайна геометрия“, въпреки че има и много различни фигури, не само геометрични. Други имена са „Утро“, „Напев“, „Края на лятото“. Всичките ми нови работи са с размери 70 на 80 см. Реших да са в този среден формат, защото в малкия нещата трябва да са твърде точни, докато аз предпочитам по-големия, който дава повече възможностите за изява, а и съм го съобразил със самата изложбена зала. „В градината“, „Лято“ и „Извън кадър“ са по-големи, те са правени по-рано и са участвали навремето във фестивала „Август в изкуството“. Изкуствоведът Румен Серафимов по-рано беше казал, че работя в стил на „конструктивен кубизъм“. Този път исках да е малко по-модерно с тази груба фактура и бих казал, че сега клоня към модерния конструктивизъм в кубизма.” – отговаря художникът на въпроса как би определил своето изкуство.

Деан Даракчиев 3

Деан Даракчиев е роден през 1952 г. във Варна. Завършил е културология във Варненския свободен университет. Занимава се с живопис от ученическите си години, а по-късно работи в областта на интериорния дизайн, а също и като художник в Кукления театър в Търговище. През последните 20 години се посвещава изцяло на живописта. Има десетки участия в колективни изложби във Варна, чест участник е в експозиции в Художествения музей „Георги Велчев“, представя се и във фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“.

Това е втората самостоятелна изложба на Деан Даракчиев.

Откриването на изложбата е на 19 октомври от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев” 8 във Варна. Експозицията може да се види до 11 ноември.

Работното време на музея е от вторник до събота от 9:30 – 17:30 ч.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Художествен музей “Г. Велчев”

http://varnacityartgallery.com

Други