Днес е 17.05.2024

“Нова музикална сцена” доказа, че и камерните концерти могат да бъдат значими събития и се готви за силен финал

11.10.2023

Двата концерта от есенната програма на проекта “Нова музикална сцена” запалиха почитателите на класиката, а младите звезди в тях се почувстваха като на рок сцена сред аплаузите на варненци.

Триото на Лия Петрова, Виктория Василенко и Атанас Кръстев и дуото на тромпетиста Мирослав Петков и пианистката Виктория Василенко развълнуваха публиката и спечелиха нови последователи за камерното музициране.

Завършващият концерт от есенния цикъл във Варна е на 3 ноември в Градската художествена галерия и има висока познавателна стойност. Посветен е на взаимните влияния в творчеството на Райнхард и Владигеров.

Проектът “Нова музикална сцена”, фокусиран върху камерната вокална и инструментална музика, който обхваща 9 програми, представени в 16 концерта, случващи се в рамките на една година в пет града – Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново и Стара Загора, се готви за своята кулминация през ноември. Равносметката от есенните концерти е радваща и амбицира организаторите от агенция “Елит Проджектс Мениджмънт” да предложат на публиката достоен годишен финал с едно комплексно интердисциплинарно събитие, посветено на две забележителни личности в европейското изкуство – българският композитор Панчо Владигеров и австрийският театрален режисьор Макс Райнхард.

Всъщност през тази есен в музикалния живот на Варна се случи нещо необикновено – “Нова музикална сцена” покани меломаните на два концерта, които промениха представите за обичайно по-скромното извънфестивално музициране на камерна сцена в морския град. Прието е, че камерните концерти са за тъй наречената публика на сивите коси. Само че лицата и на двата концерта бяха млади изпълнители, но вече качили се с летящ старт на европейския подиум, и забележителното е, че младата публика във Варна знаеше за тях, търсеше активно билети, водеше в залата приятели и роднини, аплодираше с участие и преживяваше техните виртуозни успехи като свои.

В концерта от 18 септември трима невероятни индивидуалисти – изпълнители с ярко солистично присъствие – Лия Петрова, Виктория Василенко и Атанас Кръстев, поднесоха сериозна програма, в която сплетоха своите интерпретаторски възможности. Публиката притихна, за да улови всеки момент от тяхното виртуозно изпълнение на Трио №1 от Брамс, което и като баланс, и в стилово отношение беше на световно ниво според познавачите. Тримата бяха прекрасни в интерпретацията и на другите произведения, сред които беше и Танц по калдъръм от Добринка Табакова. Забележителна беше спойката между тримата, а на излизане от Галерията ценители споделяха, че трябва да ги виждаме да свирят по-често заедно точно в този формат.

Концертът на Мирослав Петков и Виктория Василенко на 25 септември се превърна в истински празник за всички, които бяха в залата на Градската художествена галерия във Варна. Това беше една наситена с емоции вечер, а и не можеше да е друга, защото Мирослав Петков, първият тромпетист на един от великите европейски оркестри – Кралския Концертгебау оркестър, е варненец, възпитаник на легендарното Музикалното училище в морския град (НУИ “Добри Христов”) и за да го видят на живо бяха дошли млади инструменталисти и преподаватели. Сред тях беше и първият му учител, на когото той специално благодари от сцената. Самият музикант беше дълбоко развълнуван от тази изява пред родната си варненска публика, за която призна, че се е готвил с особена отговорност.

Концертът остави усещането за среща с истински шедьовър – и като програма, и като замисъл за поднасянето на тази програма на публиката. Много нестандартно беше представена световната премиера на Соната за тромпет и пиано “Алфа и Омега” на друг успяващ на световните сцени варненец – композитора и диригент на Балета на Кралската опера Ковънт гардън в Лондон, Мартин Георгиев. “Всъщност тази необичайна творба рамкира целия концерт и се превърна в негов гръбнак – обяснява мениджърът на “Елит ПМ” Мария Кондова. – Самият автор дава тази свобода на изпълнителите на произведението, което всъщност е написано именно за тях и те са неговите първи интерпретатори. По време на подготовката за концерта Мартин Георгиев беше на турне в Австралия, но ние бяхме в постоянен контакт с него и той изрично предостави на двамата изпълнители възможността да пренареждат частите. Те имаха пълна интерпретаторска свобода в тълкуването на тази соната.”

И как изтълкуваха Миро и Виктория тази творба, заредена с проникновен философски размисъл? Разделиха деветте части на три по три, като поставиха троицата в символичния фокус на целия концерт. Така беше затворена веригата на всеобщата свързаност на началото, центъра и кулминацията в края – от алфата до омегата на живота, на мирозданието, на божествения промисъл.

Всеки един от двамата изпълните сам по себе си е доказан виртуоз. Въпреки че свириха едва за втори път заедно, синхронът между тях, балансът, взаимовръзката между тях беше осезаема и на емоционално, и на инструментално ниво. Това съпреживяване се предаде и на публиката, която беше препълнила залата на Градската художествена галерия.

В програмата на концерта прозвучаха и някои емблематични произведения от тромпетовата литература, като Концерта на Бьоме за тромпет и пиано – една трудна като фактура и изпълнение творба, а след това и брилянтната фантазия на Арбан, в която блеснаха невероятните технически умения на Мирослав Петков. “Неслучайно Мартин Георгиев казва, че Миро е един от най-добрите тромпетисти в света – и той се доказа отново в родния си град не само като тромпетист, но и като Артист с главна буква. Детайли от кухнята на събитието го доказват – начина, по който подходи към осветлението, към оформлението на местата за публиката в залата – това бяха негови заслуги, той просто така виждаше концерта – споделя Мария Кондова. – От него разбрах и че по време на предварителните репетиции с Виктория те са решили не просто да изсвирят програмата, а да направят един завършен спектакъл от този концерт.” И публиката им се отблагодари сърцато – с бурни реакции, аплаузи и възгласи като на рок концерт.

Материал за размисъл на културните оператори дават тези събития – оказва се, че във Варна имаме доста по-многобройна публика за камерна музика и тази публика се променя и подмладява. За това със сигурност допринасят отварящият се към нови аудитории в последните години Международен музикален фестивал “Варненско лято”, както и съвременните методи на работа на НУИ “Добри Христов” и Държавна опера – Варна. И ето че камерното музициране – жанр, който твърде рядко се поднася в града извън големите фестивали, явно се търси от публиката, която е жадна за този съкровен и откровен начин на музициране. Радващото е, че има много млади хора, любители на класическата музика на тези концерти.

“Владигеров, Райнхард и театърът”

На тази публика организаторите на “Нова музикална сцена” ще поднесат финала на едногодишната програма – интердисциплинарния проект “Владигеров, Райнхард и театърът”, който ще бъде представен в три концерта през ноември – на 3 ноември във Варна – в Градската художествена галерия от 19:00 в рамките на ММФ “Варненско лято”, на 10 ноември в Шумен, родния град на композитора, и на 27 ноември в Стара Загора в афиша на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна.

Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард и ще бъде съпроводен от две съпътстващи събития. Изложба „Райнхард – Владигеров, взаимовлияния и проекции“ на къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще бъде експонирана от 2 до 9 ноември в централното фоайе на Фестивалния и конгресен център. Откриването на изложбата е на 2 ноември от 18:00, а половин час по-късно в Зала 5 на ФКЦ започва прожекцията на документалния филм “Рапсодия Wladigeroff”, копродукция на БНТ и къща-музей „Панчо Владигеров“ със сценарист Светлана Авдала, режисьор Мария Арангелова, оператор Румен Василев.

Входът за прожекцията и изложбата е свободен.

Повече за предстоящото събитие: https://www.facebook.com/events/1372898106904657

Билети: https://bit.ly/3Pl0YXn

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни” – Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, ФОБИ – Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Други