Днес е 22.06.2024

Деца ще майсторят и рисуват орхидеи на 14 октомври

09.10.2023
Проектът „Нарисувай ми орхидея“  1

Орхидееното общество учи на творчески умения в работилница на 14 октомври в Арт салона на Радио Варна

Как се изработват орхидеи от цветни хартии ще покажат орхидеен експерт и хенд-мейд артист. Това ще се случи в Арт-салона на БНР Радио Варна на 14 октомври, събота, от 11 ч. Входът за деца и тийнейджъри е свободен.

Проектът „Нарисувай ми орхидея“ Крум Сотиров

„Проектът „Нарисувай ми орхидея“ на Първо орхидеено общество предизвиква днешните деца, които са любознателни, знаещи и претрупани с информация. Орхидеите се оказват една позната, но и много интересна за тях тема и те смело творят пластики и рисунки“, казва Крум Сотиров, орхидеен експерт и преподавател по изобразително изкуство. Той води децата в необятния свят на екзотичните растения и тайните на тяхното пресъздаване чрез изкуства.

Борислава Николова, хенд-мейд артист, ще покаже на децата как да изработят декорация или картичка с орхидеи. Крум Сотиров ще напътства малките художници.

Проектът „Нарисувай ми орхидея“ е подкрепен от фонд „Култура“ на Община Варна. Орхидееното общество проведе две пленерни занимания на открито с участието на деца от 4 до 15-годишна възраст. Те учат какво е орхидея, къде и как живеят орхидеите, какво обичат, за да цъфтят у дома. Заниманията отключват творческия потенциал на малките участници и с лекота ги повеждат към техниките в изобразителното изкуство – рисуване с различни бои, създаване на барелеф и пластика с цветен пластилин.

Искра Сотирова - Проектът „Нарисувай ми орхидея“

По време на работилницата през септември в Зона НИРА Арт деца и тийнейджъри научиха повече за дивите орхидеи в България, къде се срещат и как да бъдат опазени. Искра Сотирова от орхидееното общество им разказа за причудливите форми и цветове, които се срещат по нашите поляни и гори. Крум Сотиров им обясни процеса на създаване на рисунка с бои и какво да очакват от различните видове пигменти.

Проектът „Нарисувай ми орхидея“  2

„Нарисувай ми орхидея“ продължава на 4 ноември в Арт салона на Радио Варна от 11 ч. Тогава ще се говори за ботаническата рисунка, създаването на хербарий и техники за творчество със сушени цветове. Изложба с творби от поредицата работилници ще бъде обобщение на проекта и възможност на малките автори да се представят пред широка публика.

https://www.youtube.com/watch?v=9vVVMXMoKNk

Екип на Арт Варна

Снимки Първо орхидеено общество

На снимките: Моменти от работилниците „Нарисувай ми орхидея“ във Варна.

Други