Днес е 18.05.2024

Авторски тур на Александър Николов в Градската художествена галерия – Варна

04.10.2023
Александър Николов в Градската художествена галерия - Варна 1

Уважаваният варненски фотограф Александър Николов ще преведе почитатели през историите на своите паметни фотографии, експонирани в изложба в ГХГ – Варна.

Началото на авторския тур е на 7 октомври, събота, от 11:00.

Александър Николов в Градската художествена галерия - Варна 2

В отговор на силния интерес към самостоятелната изложба на Александър Николов – едно от водещите имена във фотографията във Варна, Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, организира авторски тур. Турът ще бъде на 7 октомври от 11:00, а участниците в него ще влизат с вход свободен за събитието.

По време на обиколката в двете зали, където е експонирана изложбата на Александър Николов, посетителите ще могат да научат историята на редица от най-забележителните фотографии, с които той се нарежда сред ценените фотограф-художници в България.

В обиколката ще има исторически елемент – въвеждането ще бъде с репортажните свидетелства от времето на варненската художническа общност във фабрика “Вулкан”.

Александър Николов в Градската художествена галерия - Варна 3

Авторът ще разкрие някои професионални предизвикателства в работата с черно-бяла и с цветна фотография, ще сподели опита си от снимането с филмова лента и с дигитална техника, ще припомни процесите в българското изкуство, на които е бил свидетел и в които е бил участник още от 80-те години на ХХ век.

Александър Николов

Александър Маринов Николов е роден през 1956 г. във Варна. Син е на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършва специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град, а след това и „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ в София. Фотограф-художник е от 1984 г. Работил за периодични издания във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

Има редица самостоятелни изложби и участия в колективни изложби. Отличен е с множество грамоти и награди, сред които първа награда за рекламна фотография от Национален конкурс в Смолян, 1986 г.

От 1 октомври 2023 работното време на Градската художествена галерия – Варна, е: понеделник – събота от 9:30 до 17:30, неделя – почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Репродукции личен архив на автора

Портрет на Александър Николов – автор Росен Донев

Други