Днес е 18.05.2024

„Пепеляшка“ открива новия балетен сезон на Варненската опера и отлита към Мексико

03.10.2023
„Пепеляшка“ 1

„Пепеляшка“/ „Cinderella“ на Сергей Прокофиев в хореографията на Светлана Тоншева е първият балетен спектакъл през новия 77-ми сезон на Държавна опера Варна / State Opera Varna. На 10 октомври магията, която превръща слугинята в принцеса, ще завладее публиката на Основна сцена.

Балетът следва плътно сюжета на любимата приказка и на сцената виждаме хореография, която кореспондира със случките, но и с характерите на героите. Сестрите и злата мащеха карат публиката да се смее с движенческите си партитури и с костюмите си. Принцът е наистина приказен и танцува с благородно изящество, животните са приятели на Пепеляшка, а в декора не е пропусната дори тиквата, която магически се трансформира в каляска. 3D мапингът допринася силно за сценичното очарование, защото рисува пред големите и малки зрители балната зала на кралския дворец, огнището на Пепеляшка и стълбите, на които принцът намира стъклената ѝ пантофка. В традициите на класическия балет Пепеляшка и Феята-кръстница са пленително романтични.В главните роли ще видим Пиня Рисанен (ПЕПЕЛЯШКА), Павел Кирчев/ Pavel Kirchev (ПРИНЦА), Елиа Даваолио (МАЩЕХАТА), Летиция Росети и Елиса Гомес (СЕСТРИ).

„Пепеляшка“ 2

Светлана Тоншева внася в сюжетния балет нови хореографски елементи, нови са и костюмите за постановката. Спектакълът е подходящ за деца и възрастни, а красивата сценична визия и завладяващият танц превръщат изживяването в празник за цялото семейство.„Прокофиев пише този балет специално за Галина Уланова, тъй като е възхитен от изпълнението и в „Ромео и Жулиета“. За нас това е много висока летва и целият екип – педагози, постановчици, артисти – се стреми да достигне зададеното ниво. Във Варненската опера в момента има много млади талантливи танцьори от България и Европа, които с голям ентусиазъм участват в подготовката на спектакъла“, споделя хореографката.

„Пепеляшка“ 3

На 11 октомври „Пепеляшка“ тръгва на турне. След двата успешни гастрола в Мексико с „Лебедово езеро“ през 2021 г. и с „Лешникотрошачката“ през 2022 г. Светлана Тоншева иварненската балетна трупа отново са поканени в страната. С общо 28 спектакъла „Пепеляшка“ на Държавна опера Варна ще танцува в 20 мексикански града.

„Пепеляшка“ 5

10 октомври, 19:00 часа, Основна сцена на Държавна опера Варна

БИЛЕТИ на касата на Операта – пл. „Независимост” 1 и Фестивален и Конгресен Център Варна

Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM и Grabo.bg

Информация от Държавна опера Варна

Други