Днес е 27.05.2024

Мирослав Петков – звездният тромпетист от Варна, с концерт на 25 септември

20.09.2023
Мирослав Петков 1

Заедно с пианистката Виктория Василенко Мирослав Петков ще представи интригуваща програма от творби от Оскар Бьоме, Жан-Батист Арбан, Алберто Хинастера, Георги Черкин.

Световна премиера ще има най-новото произведение на Мартин Георгиев – друг успешен варненски музикант – композитор и диригент на балета на Кралската опера в Лондон.

На 25 септември в Градската художествена галерия на Варна е концертът на един от най-талантливите и виртуозни съвременни тромпетисти – варненеца Мирослав Петков. Събитието е ярък акцент в програмата на проекта „Нова музикална сцена“. Публиката на морсикя град ще има удоволствието да чуе уважавания първи тромпетист на Royal Concertgebouw Orchestra, Амстердам, в тандем с блестящата пианистка Виктория Василенко – едно от открояващите се млади имена на клавирното изкуство на съвременния български и международен концертен подиум. Въпреки че не свирят за първи път заедно, двамата утвърдени изпълнители ще направят своя съвместен варненски дебют, за който са подготвили интригуваща програма с творби от Оскар Бьоме, Жан-Батист Арбан, Алберто Хинастера, Георги Черкин.

Специален момент в концерта ще бъде световната премиера на Соната за тромпет и пиано „Алфа и Омега“ от Мартин Георгиев. Талантливият композитор с варненски корени живее и работи от години в Лондон. Той гради завидна кариера и като диригент на балета на Royal Opera House Covent Garden. Своята най-нова творба Мартин Георгиев създава специално за проекта „Нова музикална сцена“, вдъхновен от интерпретаторското майсторство на двамата изпълнители.

Билетите са по 15 лв. при предварителна продажба и по 20 лв. в деня на концерта. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център. Час преди събитието билети ще се продават и на място в Градската художествена галерия.

Мирослав Петков 2

В дните на подготовката за концерта Мирослав Петков сподели пред Нина Локмаджиева вълнението си от срещата с родната публика:

Вие винаги се готвите със специална отговорност за концертите си пред варненската публика. Какво да очакваме в Градската художествена галерия на 25 септември?

Концертът във Варна за мен, разбира се, е много специален, тъй като Варна си е моят роден град. В родния град са твоите приятели, фамилия, семейство и хора, които познаваш от дете. Аз съм най-притеснен, когато свиря във Варна и най-много се вълнувам. Този концерт го обмислям от доста време. Това е едно от многото неща, които правя тази година, макар че доскоро бях в творческа пауза. Но един такъв концерт би ме заредил. Мисля, че за хората тук, както и за децата от Музикалното училище, които са ми много мили, защото и аз съм тръгнал от там, е много важен този обмен на енергия и на опит. С Виктория Василенко ще свирим за втори път, с нея си пасваме много добре. Тя е млад, енергичен човек, пълна е с идеи и заряд и се радвам, че отново имаме повод да сме на подиума заедно.

В програмата на този концерт има някои забележителни произведения.

Този път ми се искаше да свиря неща, които ми харесват. Исках да направим музика, която е предизвикателна от техническа гледна точка, но е и достъпна за слушане. Концертът на Оскар Бьоме е един романтичен концерт, който мога да сравня с концерта на Менделсон за цигулка. Той така и започва, мотивите напомнят на Менделсоновия концерт, звучи като негов отговор. Разбира се, въобще не може да се сравни репертоарът за цигулка с този за тромпет, затова ние много често си открадваме произведения, писани за други инструменти.

Вие ще имате възможността да направите премиерата на една нова творба, писана специално за Вас. Как подхождате към сонатата на Мартин Георгиев?

Трябва да кажа, че за мен е чест и удоволствие, че ще представим специално написаното за нас произведение от Мартин Георгиев – Соната за тромпет и пиано „Алфа и Омега“. Представянето на нова творба за мен винаги е било много интересно като процес на работа. Произведението е на библейска основа, което е много близко до мен, тъй като аз от дете съм израснал в църква и тази тематика не ми е чужда. Много се вълнувам какъв живот ще дадем на това ново произведение, вълнува ме усещането за нещо ново, но също и възможността да обогатим репертоара за тромпет. Това ще бъде всъщност световна премиера.

В Консерваторията в Амстердам Вие учите следващите след Вас на класически знания, но със сигурност отваряте техните възприятия и за нова музика като тази, за която говорихме. Какъв е подходът Ви към този процес на предаване на знания?

Предаването на знания за мен е другото лице на приемането на знания. Аз лично преподавам тромпет на студенти, но мисията ми като учител е да предам по-скоро начин на мислене, отколкото знания за инструмента. Аз така и не знам от всички студенти, които идват да учат при мен, колко ще се реализират като солисти. Силно се надявам да са всички и ние работим в тази посока, но начинът на мислене, това да си музикант, да си артист – това не е работа. Това е начин на живот, едно вглъбяване в детайлите. Това е и първата ми мисия като учител, а и като ученик на моите ученици. Защото и аз много уча от тях, това е един взаимен процес и съм много радостен, че имам възможността да го практикувам в Консерваторията в Амстердам. Но и не само там. Ето сега съм си във Варна за няколко месеца и всеки ден ходя да работя в Музикалното училище с децата. Защото и аз от там съм тръгнал. И си спомням, че като ученик цяла година чаках да дойде лятото, да пристигнат батковците и какичките от чужбина и да ми дадат тази енергия, този огън, който да гори и у мен. Важно е за мен това, не толкова заради тромпета и да покажа аз какво съм научил, а за да поддържам този огън в мисленето, който в днешно време значи много. Защото животът се случва толкова бързо и всичко е доста материално покрай нас. И затова аз отивам към по-духовното, към това човек да работи върху себе си – дали ще свири на тромпет или нещо друго, нещата винаги са свързани. За добър резултат човек не може само да свири, да се упражнява. А трябва да намери своя собствен път и своя собствен звук, и тон, и характер. Тогава можеш да покажеш какво искаш да правиш със себе си като цяло.

Накрая бихте ли отправили едно пожелание към момичетата и момчетата от Музикалното училище – Вашето училище?

Пожелавам им винаги да имат извор на вдъхновение и още – мостът към музикалния живот в Европа да става все по-къс и по-къс за тях.

Разговаря Нина Локмаджиева

Мирослав Петков и Виктория Василенко

Мирослав Петков, тромпет

Известният български тромпетист Мирослав Петков е роден във Варна. Завършва НУИ „Добри Христов“ в класа по тромпет на Иван Илиев. Продължава образованието си в Детмолд, Германия, като студент на проф. Макс Зомерхалдер. След дипломирането си в Германия, Мирослав Петков стартира своята възходяща международна кариерата, печелейки призове на някои от най-престижните световни брас конкурси, сред които: Yamaha International Trumpet Contest, Германия; ARD Musikwettbewerb, Германия; Jeju International Brass Competition, Южна Корея и др. От 2012 до 2016 г. е първи тромпетист на Nationaltheater Mannheim, Германия. Понастоящем Мирослав Петков е първи тромпетист на световно признатия Royal Concertgebouw Orchestra, Amsterdam. Работата си в оркестъра той съчетава с международна солистична кариера и преподавателска дейност като професор по тромпет в Conservatorium van Amsterdam. Успоредно с кариерата на класически музикант, Миро Петков проявява силен афинитет към фолклора, както и към съвременни стилове като джаз, електронна музика и др., което оформя неговия автентичен изпълнителски почерк.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Други