Днес е 02.03.2024

“Златна роза” – 41 пъти не стигат!

18.09.2023
"Златна роза" 2023

Фестивалът на българския игрален филм “Златна роза” е един от форумите, които никога не пропускам. Заедно с театралния “Варненско лято” делят призовото място в личната ми класация. Родното кино все още е обект на бурни дискусии между автори, специалисти и зрители, което е съвсем в реда на нещата, но лошата новина е, че споровете стават все по-чести и в самото филмово общество. В последно време почти не минава сесия на НФЦ без скандал и блокиране на финансирането поради оспорване на резултатите.

Но пък добрата вест е, че откъм количество нещата се движат в правилната посока, въпреки че предложенията тази година са по-малко. Но да не бъдем максималисти, тъй като преди десетина години “Златна роза” не се проведе поради липса на достатъчно продукция.

12 са заглавията, които ще премерят сили в конкурсната програма на 41-вото издание на фестивала. Понеже филмите с отличия от престижни международни фестивали винаги са съпроводени с гаранционна карта за качество, най-очакваната продукция безспорно е “Уроците на Блага”. Последният проект на Стефан Командарев неотдавна триумфира с “Кристална лира” в Карлови Вари и отличие за най-добра актриса на Ели Скорчева.

“Уроците на Блага”

Любопитство предизвиква и новото предложение идващо от Георги Дюлгеров, който за последно участва на “Златна роза” с филма-изповед “Буферна зона”. Сега големият ни режисьор се обръща към кино корените си от времената на “Мера според мера” с творба за Захари Стоянов – “Записки по едно предателство”.

“Записки по едно предателство”.

Иван Владимиров се очертава като истински филмов хамелеон, след споделения дебют с Валери Йорданов “Кецове”, той се завърна с повлияния от Годар и Бергман “Сцени от живота на една актриса”, а сега ни представя историческата драма “Чума” по сценарий на Боян Биолчев. Два дебюта предизвикват интерес тъй като авторите им са учили и работили извън границите на България. “Аромат на липа” е прощъпалникът на Сиси Денкова, която от години живее в САЩ. Тя се е обърнала към комедията – един нелек жанр, особено у нас, където зрителите все още изпитват носталгия по старите родни ленти. За съдбата на поет, черпещ вдъхновение от сънищата си с Дебелянов и Аполинер разказва проекта – “Апостол: Един нежен рицар в Бруталия” на Петър Русев, който е трупал опит в компанията Zentropa на Ларс фон Триер.

“Апостол: Един нежен рицар в Бруталия”

Сред акцентите в програмата са “Диада” на Яна Титова, както и познатите на публиката “Васил” с Иван Бърнев, “Ф1.618” на Тео Ушев, “Добрият шофьор” на Тонислав Христов и др.

За наградите в късометражния конкурс ще се състезават рекорден брой заглавия – 25, като мои фаворити са “Любима” на Майя Виткова (“Виктория”) и дебютът на Христо Шопов – “Тест” по текст на Елин Рахнев.

41-вото издание на “Златна роза” ще се проведе от 20 до 28 септември в залите на Фестивален и конгресен център – Варна.

Зорница Кънчева

Пълната програма на фестивала можете да намерите на www.zlatnaroza.bg

Други