Днес е 19.07.2024

Трио млади български звезди с камерен концерт на 18 септември

12.09.2023
Пианистката Виктория Василенко, цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев

Пианистката Виктория Василенко, цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев подготвят стилна програма от произведения на Брамс, Шуман и Добринка Табакова.

Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена” и се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Есенният модул на проекта “Нова музикална сцена” на варненската агенция “Елит Проджектс Мениджмънт” започва на 18 септември с концерт на брилянтно изпълнителско трио от 19:00 в Градската художествена галерия на Варна. Пианистката Виктория Василенко, цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев са вече утвърдени имена като солисти и интерпретатори на камерна музика, както на българския, така и на международния концертен подиум. В биографиите и на тримата има завидна колекция от престижни награди от български и международни конкурси, участия в реномирани музикални фестивали, както и авторитетни национални и европейски отличия. Изкушени от магията на съвместното музициране, тримата талантливи изпълнители ще представят пред варненските меломани програма с творби на немските романтици Роберт Шуман и Йоханес Брамс, и „Танц по калдъръм“ на българската композиторка Добринка Табакова.

Виктория Василенко

Преди концерта Виктория Василенко сподели пред Нина Локмаджиева пристрастията на триото в избора на програмата на концерта:

“Композиторите Брамс и Шуман винаги са били изключително близки до мен като чувствителност, като характер. Бих казала, че още от дете това са ми любимите автори. Така че за мен е огромно удоволствие, че точно те ще бъдат включени в програмата на концерта, в който ще свирим заедно с Лия и Атанас. Клавирното трио на Брамс, може би най-популярното от трите му произведения за трио, е в репертоара ми от около 10 години. То е и едно от първите сериозни произведения, които включих в репертоара си за камерна музика. За мен беше мечта да го науча и започнах работата си по него още през първата година в Мадрид в Музикалния колеж „Кралица София“, където точно с Атанас Кръстев бяхме в клавирно трио, но с друга цигуларка. И двамата тогава се сблъскахме за пръв път с тази творба. Аз съм я свирила на сцена само веднъж преди две години, всъщност много рядко я изпълнявам. С нетърпение очаквам да с върна към гениалното произведение на Брамс и то точно в тази компания от музиканти.

Първата соната на Шуман, която ще изпълним с Лия Петрова, за мен ще бъде премиерно представяне и една прекрасна възможност, тъй като след два месеца ми предстои да изсвиря всички цигулкови сонати на Брамс и Шуман, но с друг цигулар. Така че, когато Лия предложи първата соната на Шуман, аз приех с отворени обятия. Това ще бъде предизвикателство, защото Брамс и Шуман са силно свързани професионално и в личен план, и музиката им е много близка като чувствителност и като изказ. И фактурите за пианото са много наситени. Цялата програма е голямо предизвикателство както за камерния ни ансамбъл, така и за мен самата като пианист.

Ще изпълним и пиесата Адажио и алегро за пиано и виолончело от Шуман, която в оригинал е за валдхорна и пиано. За нас с Атанас Кръстев това е репертоарна пиеса, едно великолепно 10-минутно произведение, което, мисля, че е много красиво и атрактивно за публиката. Български акцент в нашата програма е триото „Танц по калдъръм“ от нашата наложила се композиторка Добринка Табакова. Премиерата направихме миналата година в голямата зала “България” в София. Сега във Варна ще бъде второто изпълнение на това интересно и разнообразно произведение, включващо много звукови ефекти и разбира се, нашите уникални български ритми.

Лия Петрова
Лия Петрова Photo: Marco Borggreve

С Лия Петрова сме свирили много пъти заедно, като дуо и в други камерни ансамбли в чужбина и в България. С нея и Атанас Кръстев миналата година свирихме за пръв път като трио. Лия е един от най-атрактивните артисти в момента на международната сцена и има голям потенциал. Понеже се познаваме с нея от деца, аз много се радвам на нейните успехи. Свиренето с нея е винаги емоционално наситено, приятно и вдъхновяващо – както музицирането, така и комуникацията. Надявам се да имаме и в бъдеще подобни проекти. С Атанас Кръстев е сходна историята. И с него се познаваме от Музикалното училище и през последните няколко години се наложихме и като камерни партньори. Изнасяме концерти и в чужбина, и в България. И с него работата върви много леко и приятно. Хубаво е да си на сцената с приятели и толкова добри музиканти, тогава свиренето се превръща в един вид комуникация без думи, само чрез музика, особено когато хората толкова добре се познават. Това е много ценно за мен.

Атанас Кръстев
Атанас Кръстев

Очакваме с нетърпение нашата среща с публиката във Варна, защото за мен Градската художествена галерия е едно много специално място, свирила съм там многократно и всеки път, когато се връщам, е огромно удоволствие. В тази зала и акустиката е хубава, и атмосферата, и публиката винаги реагира много топло. Атмосферата е изключително важна за един артист, за да го вдъхновява в комуникацията с публиката. Понякога преживяването зависи от такива дребни детайли като как е подредена сцената, какво е осветлението. Градската художествена галерия във Варна за мен винаги е било едно от най-вдъхновяващите места за свирене на българска сцена.”

Цената на билетите е 15 лв. при предварителна продажба от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3sBdk4S. В деня на концерта цената на билетите ще бъде 20 лв.

Един час преди началото билети ще могат да се купуват единствено на място в Градската художествена галерия.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки архив „Елит Проджектс Мениджмънт”

Други