Днес е 18.05.2024

Анимации за малки, големи и още по-големи

07.09.2023
Световен фестивал на анимационния филм Варна 2023

Анимацията в представите на повечето хора е изкуство за деца. Вярно, че има доста сериали като „Семейство Симпсън“, „Саут парк“, „Family Guy“, които върнаха интереса и на по-възрастните зрители, но въпреки всичко фестивалите са може би местата, където малки, големи и още по-големи фенове на рисуваните филми могат да се съберат заедно и да гледат любимите си продукции.

Един от тези форуми е Световният фестивал на анимационния филм във Варна. 19-ото издание на събитието се провежда от 6 до 10 септември в залите на Фестивалния и конгресен център, както и в галерия „Графит“. В конкурсната програма ще се състезават 115 продукции от 34 държави. Тя е разделена на 7 категории, като сред тях са традиционните – за късометражни, пълнометражни, студентски и детски филми.

България е представена с 6 заглавия в три от разделите на международната надпревара. При късометражките Йоана Атанасова се изявява с „Лодка в дъжда“, който е за раздялата между мъж и жена на фона на приближаваща морска буря. В „Обезличаване“ Спартак Йорданов с помощта на техниката „рисуване под камера“ дава своята интерпретация на темата за загубата на идентичност. Аспарух Петров пък ни потапя в света на млад писател, който се бори със своите страхове и травми, докато очаква първото си дете.

"Лодка в дъжда"
„Лодка в дъжда“

При студентските филми родните участници са Павел Кулев, който показва японската техника Sumi-e върху оризова хартия в проекта си „Старо езерце“, и Елена Делчева с „Бримката“. В раздела за деца Владимир Шомов разказва как от играчка може да стане плачка в анимацията „По вода“.

 "Артистът"
„Артистът“

Фаворитът ми от нашите предложения е „Артистът“, което е част от състезателната селекция за български продукции. Заглавието е плод на взаимодействието между двама майстори на киното – Димитър Димитров („Денят на кървавите венци“, „20 ритника“, „Карантина“) и Милко Лазаров („Ага“ и „Отчуждение“).

"Свята сянка"
„Свята сянка“

За първи път ще има и две любопитни конкурсни категории – за еротична и хорър анимация.

Международното жури, което ще има тежката задача да отсее кандидатите за отличия на варненския форум, е в състав – Алис Сае (Франция), Роберт Сова (Полша), проф. Людмил Христов (България), Ноел Палацо (Испания) и Раймунд Круме (Германия).

В съпътстващaта програма ще бъдат отбелязани юбилеите на Ася Кованова и Андрей Кулев (моторите на фестивала), Борис Десподов и Иван Богданов, както и 100-годишнината на португалската анимация. Няма да бъдат пропуснати и традиционните детски и младежки работилници, които този път са три и ще бъдат водени от Карен Миралес, Радостина Нейкова, Фернандо Галрито, Велислава Господинова, Йоана Атанасова и Стефан Войводов.

Зорница Кънчева

Пълната програма на фестивала открийте тук: www.varnafest.org

Други