Днес е 22.04.2024

Исторически първи гастроли в България на барокови ансамбли от световна класа

05.09.2023

Бароковият модул на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2023 изкушава познавачите от 9 до 12 септември с гостувания на формации за старинна музика от Италия, Португалия и Полша.

Традиционният за началото на септември модул за ренесансова и барокова музика на Международния музикален фестивал “Варненско лято” започва на 9.09.2023 и включва четири концерта, които не само ще доставят радост на ценителите на елегантния старинен звук, но и ще разширят познанията им за процесите в европейския музикален барок. Концертите ще продължат до 12 септември на сцените на Градската художествена галерия – Варна и Фестивалния и конгресен център, зала 2.

Проф. Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято” споделя пред Нина Локмаджиева вълнението си от приетите покани за гостуване на емблематични ансамбли:


“По покана на Международния музикален фестивал “Варненско лято” тази година имаме исторически първи гастроли в България на барокови оркестри от световна величина. Щастливи сме, че ще се случи първото гостуване във Варна на един от най-големите и световноизвестни италиански барокови оркестри – “I solisti Veneti” в бароковия модул, с техния главен диригент Джулиано Карела. Това събитие се осъществява със сътрудничеството на Италианския културен институт и посолството на Италия в България.
А в сътрудничество с Полския културен институт и посолството на Полша в България във Варна ще гостува Вроцлавския бароков оркестър.
Португалският оркестър за съвременна и старинна музика “Sete lagrimas consort” също ще се включи, което ще направи бароковия модул един изключително силен акцент в програмата. Най-старият български фестивал за класическа музика “Варненско лято” ще представи на любителите на бароковата музика паралелно италианска, португалска и полска барокова музика, която е уникална и която ние, европейците не познаваме.
От една страна, ние ще чуем за първи път тези произведения от епохата, а от друга страна, това ще бъде нещо изключително добро и като пример за подражание в много други европейски барокови фестивали. Такъв пример е португалският ренесанс – музиката от XV-XVI век, периода, когато Португалия е била една от световните сили, не само политически, а и със своето културно влияние със завладяването на Новия свят. В този период Португалия е била водеща и в музикално отношение и има високи постижения.
Ние трябва тепърва да се отворим към богатите традиции, които има в музикално-културно-исторически аспект Европа и да открием нови територии, които трябва да опознаваме всички ние съвместно – говорим за португалски и испански ренесанс, полски барок и т.н.
В бъдеще се надявам да представим и шведска барокова и ренесансова музика, за която дори не сме чували, а в периода, в който е била създавана, тя е била водещата.”

Концертните вечери:

9.09.2023, Градска художествена галерия – Варна
Марио Хосен – цигулка, Пиеро Барбарески – пиано
Програма: Й.С.Бах – Сонати и партити за соло цигулка с акомпанимент на пиано от Роберт Шуман

Виртуозният цигулар Марио Хосен и италианският пианист Пиеро Барбарески представят стилна и истински фестивална програма – Сонатите и Партитите на Йохан Себастиан Бах за цигулка с акомпанимента за пиано, който Роберт Шуман създава за тези знакови произведения с респект към творчеството на Бах. Нищо в соловите партии не е променено, но цялостната звукова картина е трансформирана с новите измерения на клавирната партия, носеща характеристиките на 19. век.Марио Хосен е сред водещите европейски цигулари, концертира изключително активно като солист и камерен музикант. Пиеро Барбарески, който завършва академията „Керубини“ с пълно отличие, гради впечатляваща кариера, работейки с водещи музиканти и оркестри, създател е на бароковия ансамбъл „Officina de li Affetti”, има богата дискография. Хосен и Барбарески записват Бах-Шуман версията на Сонатите и Партитите за фонда на Българското национално радио и Sony Classic Austria.

10.09.2023, Фестивален и конгресен център, Зала 2.
Бароков ансамбъл Вроцлав, диригент Aндржей Косендяк
Програма: Музика от Бароковата епоха в Полша

Бароковият ансамбъл Вроцлав

Бароковият ансамбъл Вроцлав, който идва за първи път в България, се специализира в исторически информирано изпълнение, като се фокусира основно върху представянето на рядко изпълняван репертоар от Централна Европа. Ансамбълът представя творби от старинната музика, вариращи от камерни произведения до оратории и кантати и се фокусира особено над културното наследство на полския Ренесанс и Барок. Той работи под артистичното ръководство на Андржей Косендяк, който основава групата през 2012 г. Ансамбълът е един от няколко постоянно работещи ансамбли в Националния форум за музика във Вроцлав. Ядрото на музикалния състав се състои от изявени инструменталисти и певци от редица европейски държави (Полша, Чехия, Великобритания и Германия). Събитието се реализира с любезното съдействие на Полския институт, София.

11.09.2023, Фестивален и конгресен център, Зала 2.
Бароков ансамбъл “Sete Lagrimas Consort”
Филипе Фариа и Сержио Пейшото – вокал, основатели на състава
Тиаго Матияш – вихуела, Хуан де ла Фуенте – перкусии
Програма: музика на португалската диаспора от 5 континента с исторически, лингвистични и културни връзки с Португалия.

“Sete Lagrimas Consort”

“Sete Lagrimas Consort” е уникална формация за старинна и съвременна музика, която се събира и обединява от различни концептуални проекти. Диалогът при тях е ключовото понятие – диалог между барока и съвремието, между старинната музика на Португалия и музиката на днешния ден, с елементи от структурата на джаза дори. Формацията е създадена в Лисабон през последната година на 20. век от Филип Фариа и Сержио Пейшото, а името си „заимстват“ от иновативната за времето си поредица от танци от емблематичния ренесансов композитор Джон Дауланд. И тази иновативност става водеща за тях, съчетана с респект и познаване в детайли на миналото. “Sete Lagrimas Consort” са свирили на всички големи фестивали в Португалия, гастролирали са из цяла Европа. Ансамбълът обединява инструменталисти от различни музикални сфери около интердисциплинарни проекти с оркестри и университети в различни европейски държави – Люксембург, Франция, Австрия. Събитието се реализира с любезното съдействие на Посолството на Португалия / Институт “Камойш”, София.

12.09.2023, Фестивален и конгресен център, Зала 2.
Бароков ансамбъл “I Solisti Veneti”
Диригент Джулиано Карела
Програма: Италиански барок – Корели, Албинони, Вивалди

“I Solisti Veneti”

Разкошът на Венеция и музиката на Корели, Албинони и Вивалди – такава е поканата, която отправя към публиката във Варна прочутият италиански камерен ансамбъл – “I Solisti Veneti”. Създаден е през 1959 от Клаудио Шимоне, а музикантите от този прекрасен състав са изнесли през годините над 6000 концерта в 90 държави, участват в записите на над 30 албума и са свирили на най-големите и престижни фестивали в Европа (само в Залцбург “I Solisti Veneti” са изнесли 30 концерта). Солисти на ансамбъла са били най-големите музиканти от последния половин век – Мерилин Хорн, Пласидо Доминго, Джун Андерсън, Святослав Рихтер, Ицхак Пърлман, Жан-Пиер Рампал и много други. Колекцията им от награди включва и Грами, и Grand Prix du Disque, критиците – дори и най-взискателните – са във възторг, a най-значимите съвременни италиански композитори (включително и Енио Мориконе) пишат музика за тях. През 2008 Венецианските солисти са удостоени с приза „Един живот за музиката“, a Европейският парламент ги награждава със специален плакет като посланици на културата и музиката отвъд границите.
Под палката на Джулиано Карела “I Solisti Veneti” ще изпълнят във Варна музиката на техния град – творби от родените във Венеция Томазо Албинони и Антонио Вивалди, както и на друг виден италианец от тази епоха – Арканджело Корели.
Събитието се провежда с любезното съдействие на Посолството на Италия и Италианския културен институт, София.

Пълната програма на бароковия модул на ММФ “Варненско лято” открийте тук:
https://varnasummerfest.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.
ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.
Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.
Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола.
Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”
Снимки фестивален архив

Други