Днес е 19.07.2024

„Нека танцът да започне“ с голямата награда на „Любовта е лудост“

02.09.2023
“Нека танцът да започне” / “Empieza el baile” с режисьор Марина Сересески

Международното жури на XXXI Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ в състав: председател Яна Титова – България, и членове Михаилс Стародубовс – Латвия, Кириакос Тофаридес – Кипър, Хайме Ногера – Швеция, и Корнел Георгита – Румъния, присъди следните награди:

Голямата награда „Златна Афродита“ за най-добър филм е заНека танцът да започне” / “Empieza el baile” на режисьора Марина Сересески, заради изключителното майсторство на разказа и завладяващите герои, заради умението да се предизвикват емоции, да се отправят смислени послания и да се постига трайно въздействие.

Наградата за най-добра мъжка роля отива при Дарио Грандинети за ролята на Карлос във филмаНека танцът да започне” / “Empieza el baile” на режисьора Марина Сересески. Присъдена е заради сложната и възхитително дълбока и богата интерпретация на образа.

Наградата за най-добра женска роля е за Софи Гробьол за ролята на Ингер във филмаРоза” / “Rose” с режисьор Нилс Арден Опле – многопластова героиня, която в хода на действието се променя из основи.

Специалната награда на журито е за филма “Суна” / “Suna” с режисьор Чидем Сезгин, заради красивия и пленителен образ на една много силна жена, притисната от отколешни властови взаимоотношения в селското общество.

Бяха връчени и още награди:

награда за цялостен принос към българското кино – на Анри Кулев, награда на младежкото жури за филма “Март ’68” / “Marzec ’68” – Полша, режисьор Кшищоф Ланг, награда на Съюза на българските филмови дейци за филма “Между живота и смъртта” /Halfway Home”, Унгария, режисьор Исти Мадарас, награда на гилдия „Кинокритика“ към Съюза на българските филмови дейци за филма Нека танцът да започне” / “Empieza el baile” на режисьора Марина Сересески и награда на Община Варна за “Писна ми от мен” / “Syk Pike”  – Норвегия-Швеция-Дания-Франция на режисьора Кристофер Боргли.

Информацията е предоставена от организаторите на фестивала “Любовта е лудост”

Други