Днес е 23.04.2024

Есенният финал на “Нова музикална сцена” 2023

02.09.2023
Нова музикална сцена 2

Проектът на „Елит Проджектс Мениджмънт” завършва сезона със серия от три концертни програми, реализирани във Варна, Добрич, Стара Загора и Шумен.

Камерни концерти, изложба, прожекция на документален филм и световна премиера са сред акцентите на модула.

“Нова музикална сцена” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

“Нова музикална сцена” – едногодишният проект на варненската агенция “Елит Проджектс Мениджмънт”, който стартира през 2022 г., навлиза във своята финална фаза. В заключителния есенен модул публиката в четири български града ще може да се докосне до обичани, но и до нови и рядко изпълнявани творби на композитори от България и Европа, а и ще обогати познанията си за процесите в българската музикална култура. Мениджърът на “Елит ПМ” Мария Кондова, споделя: “Приоритет за нас беше в афиша на почти всеки концерт да включим и българска творба. Българското музикално творчество е сред акцентите на нашата инициатива, сега ние продължаваме още по-активно в тази посока, като отново продуцираме създаването на ново произведение от български автор. Така ще имаме удоволствието да направим световна премиера на Соната за тромпет и пиано на младия, но утвърден български композитор Мартин Георгиев, който е адмириран и като диригент в “Ковънт Гардън” в Лондон. За нас е много важно да предоставяме сцена на бъдещите големи звезди на България и затова успоредно с утвърдените имена ангажираме и млади успяващи артисти, вече оценени и у нас, и на европейския музикален подиум.” Три концертни програми са гръбнакът на есенния модул.

Нова музикална сцена 2

Първото есенно събитие от “Нова музикална сцена” е на 18 септември от 19:00 в Градската художествена галерия на Варна. Три ярки звезди от плеядата млади български изпълнители, обединени от емоцията на камерното музициране, се събират в съвместен концерт. Пианистката Виктория Василенко, цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев са вече утвърдени имена като солисти и интерпретатори на камерна музика, както на българския, така и на международния концертен подиум. В биографиитеи на тримата има завидна колекция от престижни награди от български и международни конкурси, участия в реномирани музикални фестивали, както и авторитетни национални и европейски отличия. Изкушени от магията на съвместното музициране, тримата талантливи изпълнители ще представят пред варненските меломани програма с творби на немските романтици Роберт Шуман и Йоханес Брамс, а „Танц по калдъръм“ на известната българска композиторка Добринка Табакова ще бъде яркият, национално обагрен акцент в концерта.

Билети: https://bit.ly/3sBdk4S

Нова музикална сцена 3

На 25 септември от 19:00 в Градската художествена галерия – Варна, е концертът на един от най-талантливите и виртуозни съвременни тромпетисти – варненеца Мирослав Петков. Варненската публика ще има удоволствието да чуе уважавания първи тромпетист на Royal Concertgebouw Orchestra, Амстердам в тандем с блестящата пианистка Виктория Василенко – едно от открояващите се млади имена на клавирното изкуство на съвременния български и международен концертен подиум. Въпреки че не свирят за първи път заедно, двамата утвърдени изпълнители ще направят своя съвместен варненски дебют, за който са подготвили интригуваща програма с творби от Оскар Бьоме, Жан-Батист Арбан, Алберто Хинастера, Георги Черкин.

Специален момент в концерта ще бъде световната премиера на Соната за тромпет и пиано „Алфа и Омега“ от Мартин Георгиев. Талантливият композитор с варненски корени живее и работи от години в Лондон. Той гради завидна кариера и като диригент на балета на Royal Opera House Covent Garden. Своята най-нова творба Мартин Георгиев създава специално за проекта „Нова музикална сцена“, вдъхновен от интерпретаторското майсторство на двамата изпълнители.

Билети: https://bit.ly/3Z1zKIK

Програмата ще гостува и в Добрич на 26 септември в Художествената галерия на града.

Нова музикална сцена 4

Своеобразна кулминация на “Нова музикална сцена” е интердисциплинарният проект “Владигеров, Райнхард и театърът”, който ще бъде представен в три концерта през октомври и ноември – на 3 октомври от 19:00 в рамките на ММФ “Варненско лято”, на 5 октомври в Шумен, родния град на композитора, и на 27 ноември в Стара Загора в програмата на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в Дойчес театър – Берлин.

Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард. Специална роля в този проект има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна.

Билети: https://bit.ly/3Pl0YXn

Ден по-рано, на 2 октомври от 18.00 във фоайето на Фестивалния и конгресен център ще бъде открита изложбата „Райнхард – Владигеров, взаимовлияния и проекции“, която ще остане експонирана две седмици. Тя проследява живота на Панчо Владигеров през 20-те години на миналия век, когато той живее в Берлин и работи като диригент и композитор в театъра на Макс Райнхард. Роден на границата между ХІХ и ХХ век, Панчо Владигеров получава образованието си в България, а по-късно в Германия, където учи пиано и композиция. Два пъти е носител на международната Менделсонова награда, присъждана от Берлинския университет.

След откриването на изложбата с вход свободен ще се състои прожекцията на документалния филм „Рапсодия Владигеров“, посветен на берлинския период на Владигеров и сътрудничеството му с Райнхард. Филмът е съвместна продукция на Къщата-музей „Панчо Владигеров“ в столицата, БНТ, Нов български университет, фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров“ и „Рево филмс“. По думите на един от внуците на българския класик – Панчо Владигеров-младши, пианист, преподавател и съименник на известния си дядо, филмът показва една част от живота на Панчо Владигеров, която е малко позната в България – годините, когато е бил диригент в театъра на най-големия театрален реформатор Макс Райнхард. През този период младият композитор има възможност да общува със знакови за епохата личности като Зигмунд Фройд, Алберт Айнщайн. Писателите, които среща, също са големи имена – Томас Ман, Хайнрих Ман, Стефан Цвайг, Хуго фон Хофманстал, Артур Шницлер. Отново по това време се запознава с музиканти като Бузони, Рихард Щраус, Прокофиев, Шьонберг, Рахманинов, Хиндемит и т. н. “Филмът показва от различен ъгъл живота и творчеството на Владигеров – споделя внукът. – Най-често се подчертава значението му като национален композитор. А филмът „Рапсодия Владигеров” е докосване до непозната и много значима страница от живота му.“

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки архив „Елит Проджектс Мениджмънт”

Пресцентър Арт Варна

Други