Днес е 14.06.2024

Днес се открива 31-то издание на „Любовта е лудост“

25.08.2023
Любовта е лудост

Зала 1 е разпродадена за откриването на кинофестивала с прожекцията на филма „Жан дю Бари: фаворитката на краля“. Лентата, която откри и тазгодишния фестивал в Кан, ще има извънредна прожекция на 31 август от 20:00 часа. Билетите са в продажба на касата на ФКЦ и онлайн от www.fccvarna.bg.

Традиционно, филмите от конкурсната програма разкриват нови търсения на европейското и световното кино. За първи път във фестивалната ни практика ще покажем Панорама азиатски филми – от Филипините, Бангладеш, Индия, Шри Ланка, Мианмар. Голяма част от селектираните филми са носители на награди или са били част от официалните програми на Кан, Берлин, Венеция, Сан Себастиан, Торонто, Сънданс, Токио и други световни фестивали. Азиатската панорама ще обогати аудиторията с познания по кино, което няма търговски достъп до нашите екрани.

Във фестивалната програма са включени 12 конкурсни филма, Изборът на младите – наградата ще бъде връчена от младежкото жури, По глобуса, Големите майстори, 100 години арменско кино, Памет, Документален филм, Ново българско кино и панорама Филми от Азия.

Председател на международното жури е Яна Титова, България – актриса и режисьор. Членове на журито са:- Хайме Ногера, Испания- Кириакос Тофаридес, Кипър- Корнел Георгита, Румъния- Михаил Стародубовс, Латвия

„Светът около нас се променя радикално с невероятна скорост.
Обликът на фестивала „Любовта е лудост“ също се променя в желанието да улови видимите очертания на променящото се. Защото, тласкано от новите технологии и гонитбата на рекордни бокс-офиси, киното не изостава от всеобщата тенденция. Съвсем естествено, в нашите програми и ние изключихме не само марвел-продукцията и стотиците полуфабрикати на индустрията, за да обърнем внимание както на непознати кинематографии и автори, така и на световно утвърдени творци.

В тазгодишното издание на фестивала са включени най-новите филми на Кен Лоуч, Кшиштоф Зануси, Нури Билге Джейлан, Йежи Сколимовски и др., които ще имат своите български премиери във Варна. Забележителен факт е, че най-доброто от последния фестивал в Кан, включително носителите на „Златната палма”, на наградата за сценарий и наградата за женска роля са сред кулминациите на „Любовта е лудост”… Джони Деп, Джуди Денч, Стефания Сандрели, Пиер Ришар, Пенелопе Круз, Анджей Северин, Шарлот Генсбур и още много други популярни изпълнители блестят в запомнящи се роли.

Наред с богатата на заглавия програма, предлагаме и интересна подборка от филми, произведени в Шри Ланка, Филипините, Индия, Миянмар, Бангладеш, Япония. И те не са нарочно търсена екзотика, а предложение за среща с филми, обиколили големите фестивали и отличени с престижни награди, но без шанс да получат широко разпространение у нас. Ще отбележим със специални прожекции 100 години от рождението на Апостол Карамитев и 90 години от рождението на Борис Карадимчев.

Един общ поглед към програмата на фестивала обещава завладяващи преживявания с талантливи произведения, в които човеколюбието, добротата и емоционалната щедрост са в основата на филмовите внушения. Неслучайно фестивалният девиз повече от 30 години привлича публика, която уважава и цени високото художествено майсторство.

Завладяващата магия на киното отново ще ни вълнува с човешки истории и драми, в които се оглежда неспокойният лик на днешния ден!

Проф. Александър Грозев
Художествен директор на фестивала

Текстът е предоставен от организаторите на фестивала „Любовта е лудост“

https://loveisfolly.com/

Други