Днес е 14.07.2024

Български творци подкрепят онкоболни с изложба „Покров“ в Деня на Варна

14.08.2023
Покров

Изложба „Покров“ събира значими български творци в Деня на Варна в подкрепа на каузите на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ). Изявените художници предоставят творби по покана на фондация „Тереза Зиковска“. Картините ще бъдат изложени на 15 август в галерия „Тереза Зиковска“ на ул. „Воден“ 5 във Варна.

„В чест на празника на Варна, поканих за обща изложба, названа “ Покров”, значими български творци, отличаващи се със своята духовна сила, висок професионализъм и неотразим талант – споделя художничката Тереза Зиковска, основател на фондацията в подкрепа на таланти и управител на едноименната галерия. – Вярата в сътворението и участието в съграждането на един по-добър свят е дълг на всеки човек, но творецът като такъв е призван за ежедневно съучастие в процеса на духовно израстване.

Варна празнува на един от най-значимите християнски празници – Успение Богородично. Имаме велика покровителка на небето. Мощна защита и дарителка на мир и благост. Живеем в прекрасен град, създаден от талантливи архитекти с много внимание и съвършенство. Наш дълг е да продължим да милеем за красотата му и да съхраним хармонията в него. Нека всички новодошли в града го обикнат като роден.

И позовавайки се на нашата небесна покровителка, завършвам с Нейните думи: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“ Нека Варна благоденства!“

За участие в изложбата са поканени Албена Коева, Александър Капричев, Атанас Атанасов, Валентин Щинков, Васил Василев, Веселин Начев, Веско Велев, Гергана Минкова, Десислава Минчева, Красен Кралев, Краси Тодоров, Мария Чакърова, Нина Русева, Николай Янакиев, Румен Рачев, Селма Тодорова, Станимир Желев, Тереза Зиковска.

Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ) е национална ракова мрежа в Република България. Тя е отворена клъстерна организация, функционираща като екосистема от медицински и немедицински дружества с широк спектър от мултидисциплинарни взаимозависимости в областта на онкологията.

Главни цели на СОНМ са синергия в експертните функции на отделните медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; оптимизиране на сътрудничеството между браншовите дружества и „триъгълника“ на социалното знание (университети, индустрия, правителство); иницииране и разработване на иновации за онкологични грижи в България, включващи скрининг и превенция, диагноза и лечение, психосоциална подкрепа и качество на живот и дигитализация.

Галерия „Тереза Зиковска“ и школата към нея „Слънчеви зайчета откриват нови светове“ подпомогнаха кампания на „Аз вярвам и помагам“ за детска линейка и капачки за кувьози навръх Преображение – 6 август.

Покров 2

Съдържание от Фондация „Тереза Зиковска“

Други