Днес е 23.04.2024

Алея на изчезналите времена

13.08.2023
Антикварно изложение 1

И тази година по същото време – от 11 до 13 август – антикварното изложение във Варна връща времето за няколко дни. Още по-голямо, подредено, с още повече интересни предмети от минали епохи, то привлича хиляди хора. Някои от тях са колекционери, други просто търсят интересна вещ или просто повод да си спомнят…

Народно читалище „Стара Варна“ организира по традиция това събитие, което държи морския град на картата на антикварните сбирки у нас. Почти всеки голям град си има антикварна среща – в някои дори са обособени пазарни места или специални дни за търговия със стари предмети. Във време, когато лавината от малотрайни вещи буквално ни застига, красивите стари неща стават все по-интересни и ценни. Огромни класьори с монети, прекрасно аранжирани бижута, някои – във витрини, статуетки и кристални свещници, медали и значки и – разбира се – много и най-различни оръжия, карат мнозина за дълго да се задържат пред масите на антикварите.

Антикварно изложение 2

Все по-значим се оказва периодът на социализма. Произвеждани някога в многохилядни тиражи юбилейни монети, ордени и медали, портрети на партийни лидери днес започват да стават рядкост. „А! Медал със Сталин!“, казва възрастен мъж и се навежда да го огледа. „Тези са ги раздавали на всички участници във Втората световна война“, обяснява антикварят. „Да, да, знам, и аз имам такъв. Участвал съм във войната. Тогава бях на 21. Сега съм на 100“, казва старецът. Той наистина е на 100, в прекрасна форма, любознателен, търсещ да се смеси с хората, и щастлив да види знаци от своята младост. Все повече млади хора се навъртат наоколо – за тях соца и периодът около войните от ХХ век е още по-интересен. Някои са зад масите, консултират, обясняват – наследяват антикварния занаят от бащите си.

Може да изглежда лятно-забавно, но Националното антикварно изложение е важна част от културата на един град. Всеки стар предмет е документ за своето време, говори много за стила, техниката, вкуса, дори за изчезнали материали и начини на изработка. Частици от миналото, които се съхраняват от хиляди почитатели и които пренасят аурата на вече изчезнали светове в нашето време.

Искра Сотирова

Снимки авторката

Други