Днес е 14.07.2024

Авторски тур с Юлиян Табаков в изложбата „GENESIS“

12.08.2023
Юлиян Табаков сред изложбата си GENESIS във Варна

На 16 август от 18:00 ч. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, организира авторски тур, в който Юлиян Табаков ще представи изложбата си от проекта “GENESIS” . Художникът ще обърне вниманието на посетителите и на текстовете от проекта, както и на късометражния филм / видео „VACUUM“.

Ще последва беседа с автора в стил “закуска на тревата” сред елементите на произведението “За спасителите и спасените”. Художникът ще сподели своя начин на мислене в изграждането на отделните произведения, и начина, по който е решено експозиционното пространство.

„Изложбата е най-важното произведение от самата изложба – признава Юлиян Табаков. – В самата беседа ми се иска да предизвикам откровен разговор за изкуството и нашето отношение към него, от страна и на хората които го създават и тези, които го администрират, организират, както и от страна на самата публика. Творческият акт, резултатът от него, също и неговото представяне и съзерцаване, свързват всички участници в едно по своеобразен начин, нещо в което все повече се убеждавам.“

Юлиян Табаков е визуален артист, който работи в областта на сценографията и съвременното концептуално изкуство. “GENESIS” е заглавие на проект, обземащ отделни части от различни творчески проекти на художника. Във Варненската галерия са резположени произведения от едноименната серия, триизмерни обекти, пространствената инсталация “За спасителите и спасените” (2023), както и експерименталното видео – късометражен филм “Вакуум” (2022) .

Изложбеният цикъл “GENESIS” и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична програма Култура, Национален фонд Култура и Кояна Тренчева и в партньорство със Съюз на българските художници, Художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Столичен куклен театър, фондация „Фотофабрика“, фондация „Проект Бузлуджа“, 62. Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, формат.бг, 8PM, STREAMER.BG.

Изложбата „GENESIS“ може да бъде видяна до 9 септември 2023 в Градската художествена галерия на Варна.

Нина Локмаджиева

Още за проекта вижте във Фейсбуук страницата на ГХГ – Варна:
https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Интервю с Юлиян Табаков четете тук:

Други