Днес е 02.03.2024

„Ромео и Жулиета“ – балетна премиера с филмов ефект

04.08.2023
Ромео и Жулиета, балет 1

Най-новата постановка на Държавна опера Варна – балетът „Ромео и Жулиета“ ще има своята премиера на фестивала „Опера в Летния театър“ на 8 август от 21 часа. Балетмайсторът Сергей Бобров поставя епохална продукция с много артисти и впечатляващи сценични решения като използва ефекти от трагедията и киното. Точно толкова са впечатляващи и костюмите на художничката Ася Стоименова – стилни, попили от цветовете и формите на различни култури, но създадени с мярка и вкус.

Музиката на „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев влиза в съкровищницата на балетната класика, защото успява да пресъздаде силата и психологизма на Шекспировата пиеса. Партитурата е сложна за изпълнение и още по-сложна за танцуване, но и оркестърът на Варненска опера – под палката на Иван Великанов, и балетните артисти се справят блестящо с това предизвикателство.

Ромео и Жулиета, балет 2

Балетмайсторът Сергей Бобров и неговият екип започват най-великия разказ за любовта и смъртта с една светла и жизнерадостна атмосфера от площадите в Ренесансова Италия. Балетните почитатели веднага ще забележат прекрасната артистична работа на кор-де-балета, който изпълнява сложните хореографски задачи. Меркуцио (Виторио Сколе) се появява със своята свита артистични персонажи и разпръсква с виртуозни движения смях. Зад всичко това обаче тлее напрежението между Монтеки и Капулети, готови да кръстосат шпаги при първата искра.

Ромео и Жулиета, балет 3

Впечатляващите костюми на двата рода са вдъхновени от статуи, които балетмайсторът вижда в катедралата в Йорк по време на турне на Варненския балет на Острова. Звънливите Шекспирови стихове оживяват с появата на Жулиета (в ролята – Наталия Боброва). Балът на рицарите ще впечатли и развълнува дори най-големите познавачи. Там, зад една грозновата маска, е скрит Ромео (Марко Ди Салво), романтичен, търсещ, готов да се отдаде до край.

Душите на героите са тези, които имат своя хореографски израз в хода на сюжета. Точно с тях Бобров създава усещането за филмово изживяване – живеем в свят, в който специалните ефекти и смелите визуални решения държат вниманието на публиката. Действието започва като италианска шега, а се разгръща като ритуал, в който смъртните маски се множат…

Ромео и Жулиета, балет 4

Тази нова постановка на Държавна опера Варна ще изненада зрителите със своята израснала във всяко отношение балетна трупа – като брой танцьори, като техника, като артистични умения. Постановъчният екип е вложил много мисъл, заимствал е естетика от различни култури, успял е да трансформира словото и театъра в една модерна хореографска форма, която въздейства от първата до последната минута.

Почитателите на танца се молят да няма дъжд, за да видят премиерата под зелените арки на Летния театър във Варна, любимо място за балет през лятото.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

ПРЕМИЕРА „Ромео и Жулиета“/ PREMIERE „Romeo and Juliet“

Други