Днес е 14.07.2024

Започва 10-ото издание на RADAR във Варна

02.08.2023
Радар 1

От 3 до 6 август във Варна, ​RADAR празнува десетилетие с музиканти и визуални артисти от 7 държави.

В самото начало, през 2014, RADAR стартира като фестивал без аналог на българската сцена. И така вече 10 години RADAR продължава да предизвиква любопитството и да търси нестандартното, да се движи на границата на музикалните жанрове и изкуствата в търсене на една нова естетика. RADAR търси, открива и създава онези приятни мигове, които ни карат да затаяваме дъх.

Десетото юбилейно издание на фестивала RADAR се очертава да бъде най-необикновеното досега. Представяйки изключителна селекция от международно признати музиканти и мултидисциплинарни артисти, фестивал RADAR обещава да завладее посетителите с поредица от незабравими изпълнения с джаз импровизации, фънк ритми, ню-соул вълни, брокън бийт музика, вибрации на експерименталната електроника и енергията на неокласическите композиции както никога досега..

От 3 до 6 август, варненската публика ще се наслаждава на изпълненияjd на струнен квартет North Sea, свежия полъх от EVDN, музикалното вълнение на испанския джаз пианист Сезар Латоре с кино-концерта към „ГЕНЕРАЛЪТ“, и аудио-визуалното шоу на португалския пианист и визуален артист Диого Карисо.

На сцената ще гостуват и немският тромпетист и пианист Себастиан Студницки с проекта „MEMENTO“, а също и барабанистът Ричард Спейвън заедно с хип-хоп вокалиста Тендайи. Завършващият акт ще поднесе безкомпромисната експериментална музика и аудио-визуални сетове на живо от Катерина Заволока, а.к.а Zavoloka.

В допълнение към вълнуващите изпълнения, съпътстващата програма, която започва на 21 юли и продължава през целия фестивал, ще представи редица събития, включително прожекции на концертни филми, уъркшопи, лекция, pop-up магазин и специална изложба, включваща емблематичните плакати от всяко издание от създаването му през 2014 г. досега.

RADAR фестивал пренася музиката отвъд на емблематични места в град Варна, създавайки атмосфера, която ще накара публиката да се движи и забавлява през цялата фестивална програма. Официалното откриващо парти на 3 август ще бъде с джаз-фънк-електроника край морето, в Кубо Рибарски плаж. В следващите фестивални дни основната програма ще продължи в Градската художествена галерия и в двора на Археологическия музей.

Съпътстващата програма ще предложи също разнообразие с две прожекции на кино концерти във Фестивалния и конгресен център, а откриването на изложба ще бъде отново на плажа в приятното пространство на Кубо Рибарски плаж.

Подробности и новини около фестивалната програмата следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Предварителната продажба на билетите е онлайн в официалния сайт на фестивала, а някои събития от съпътстващата програма са безплатни.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант – 2022”, Фонд Култура на Община Варна, Министерство на културата, Посолството на Федерална република Германия в България, Посолството на Нидерландия в България, Гьоте институт – България, Програма “Достъп“ на Фондация „Арт Офис“, Дентална клиника д-р Чаушев.

Радар 2

ОСНОВНА ПРОГРАМА НА RADAR 2023:

03.08 // Кубо Рибарски плаж

22:00 РАДАР СЕШЪНС /джаз-фънк-електроника сешън/

Официално парти откриване на десетото издание на РАДАР.

04.08 // Градска художествена галерия

20:00 СТРУНЕН КВАРТЕТ NORTH SEA (NL) /джаз и уърлд музика/

05.08 // Археологически музей

20:00 EVDN. (BG) /ню-соул/

21:30 ГЕНЕРАЛЪТ – КИНО-КОНЦЕРТ СЪС CЕЗАР ЛАТОРЕ ТРИО (ES/BG)

/импровизация, комедия/

23:00 DIOGO CARRIÇO (PT/NL) /минимализъм и футуризъм/

06.08 // Археологически музей

20:00 STUDNITZKY – MEMENTO (DE/BG) /джаз и неокласика/

21:30 RICHARD SPAVEN TRIO feat. TENDAYI (UK) /броукън бийт/

23:00 ZAVOLOKA (UA) /електроника, видео/

Съпътстваща програма

21.07 // Фестивален и когресен център

21:00 Прожекция на концертен филм “РЕФЛЕКТОР”, част от Нощно кино

28.07 // Фестивален и когресен център Варна

21:00 Прожекция на концертен филм “ЛИЛИТ”, част от Нощно кино

29.07 // Кубо-Рибарски плаж

19:00 Откриване на изложба с емблематичните плакати на график дизайнера Стойчо Чакъров и pop-up магазин.

21:00 Pocket Experience /амбиентален джаз и електроника/

/Вход свободен/

05.08 // Социалната чайна

11:00 Работилница със струнен квартет NORTH SEA

06.08 // Социалната чайна

11:00 Лекция „За големите мечти в съвременното изкуство“ с изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова

Източник на информацията: Фестивал РАДАР

Други