Днес е 13.07.2024

32-ият Международен джаз фестивал „Варненско лято“ започва на 28 юли

24.07.2023

Европейски и български признати имена в джаза отговарят на поканата на създателя на Варненския фестивал Анатолий Вапиров и се включват в шестте концерта в рамките на три вечери в традиционната за форума артистична среда на Английския двор на Археологическия музей.

Джаз фестивал Варна 1

Международният джаз фестивал във Варна събира за 32-ри път в Английския двор на Археологическия музей почитателите на свободната музика. Фестивалът се открива на 28 юли и ще продължи 3 дни, като всяка вечер ще има по два концерта с начало от 20:30. Тази година компания на джаз феновете ще правят партньори на фестивала от бутикова винарна Назъров, The Bookstore и Торбалан Фууд.

Логозаров трио

Началото е на 28 юли, а първият концерт е на Александър Логозаров трио в състав Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – контрабас, Васил Вутев – барабани. В началото на 2023 Александър Логозаров самоиздава EР-то си In A Room, в което колаборира с Борис Таслев (контрабас) и Васил Вутев (барабани). Триото увеличава репертоара си и прави дебютен концерт по-късно през пролетта. Макар че музицират по-скоро като джазмени, музиката им е погълнала много „външни“ влияния. За Александър като неин автор тя е личен, небуквален трибют към електрическата китара и нейната роля в музиката от втората половина на ХХ век. Благодарение на взаимното доверие, тримата обичат да рискуват, да подхождат с детска радост към поредната „самопоявила се“ музикална идея, а енергията им е просто заразяваща.

Montuno-BG

Вторият концерт е на Montuno BG в състав Краси Желязков – БГ тамбура и синтезатор, Арнау Гарофе (Испания) – саксофон и флейта, Павел Цонев – клавишни, Радослав Славчев-Riverman – бас китара и Ленос Русос (Кипър) – барабани. Музиката на тези елитни български и международни музиканти обединява в себе си български фолклор и джаз. Характерните за джаза изразни средства са комбинирани с народни мелодии и инструменти – българска тамбура. MONTUNO създават една оригинална звукова среда, в която модерните аранжименти са обогатени с традиционно хорово пеене. Авторската програма на Монтуно включва парчета от новия албум Седем (2023), както и най-доброто от My Burning Heart. Месец след публикуване на Играта и Планинска вода в най-голямата онлайн платформа за етно музика – Ethnocloud, те заеха челните места в световната им класация за март и април 2023. Играта зае почетното 1-во място в класацията за Източна Европа.

Васил Спасов трио

На 29 юли първият концерт е на Васил Спасов трио. Музиката на Васил Спасов е добре позната и обичана от българската публика. Възпитаник на Berklee College of Music, с множество участия във всички големи фестивали, клубове, радио и телевизия, с концерти в САЩ, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Германия, Кувейт, Китай и др. В неговото трио участват Михаил Иванов – контрабас, и Атанас Попов – барабани. Двамата са едни от най-търсените съмишленици на джаз сцената в България с многобройни международни участия.

Life Aquatic

Вторият концерт е на Life Aquatic от Виена (Николаус Холер – саксофон, Рафаел Кофер – китара, Виктория Кирилова – контрабас, Матти Фелбер – ударни). Джаз квартетът се движи с прозрачни преходи между композиция и спонтанност. Музиката им варира между различните жанрове и музикални форми – преплитат се съвременен джаз, свободна импровизация и камерна музика, влияния от инди рок и алтернативната сцена, с ехо от мелодиката на Средна и Източна Европа. Life Aquatic са свирили на престижни сцени в цяла Австрия и имат записи за Австрийското радио.

Шмид, Брайншмид и Дончев

В последния фестивален ден на 30 юли първи на сцената ще излязат Classic Impro трио, в което Георг Брайншмид събира някои от най-големите европейски музиканти. Бени Шмид е един от водещите световни класически цигулари и в същото време страхотен импровизатор и джаз изпълнител. Антони Дончев е брилянтен многостилов пианист, импровизатор и композитор. А Георг Брайншмид е уникален бас виртуоз и композитор от Виена, Австрия, също от класическите музикални среди. Репертоарът им се състои от композиции на Брайншмид и Дончев, както и от класически композитори като Бах, Вивалди, Фриц Крайслер, Курт Вайл и др. С това Classic Impro и чрез уникалните си способности да смесват „написано“ с „импровизирано“, създават много своеобразен, свеж, често забавен и почти нов вид музика и изкуство.

Франческо Беарзати

Финалният концерт ще е на Франческо Беарзати – POST ATOMIC ZEP Франческо Беарзати – саксофон, Данило Гало – електрически бас и Стефано Тамборино – барабани.

Франческо Беарзати е разказвач и новатор, навсякъде чужденец и все пак дълбоко италианец. Джаз музикант, неудържимо привлечен от революционните процеси във вечното си търсене на създаване на Повече. Слушането на рок и пънк рок легенди оставя незаличимо влияние върху младия Беарзати, израснал в провинция Фриули в Северна Италия. Той посвещава няколко години на рок и поп музиката, свири в местни нощни клубове и записва електронна музика, която продължава да прониква голяма част от работата му. Беарзати дава израз на любовта си към разказването чрез своите трибюти. Работата му разказва, но не ознаменува. Вместо да копира музикални стилове, той избира език, надхвърлящ въпросния период. Последният му албум Post Atomic Zep обещава да стане задължителен за феновете на авантюристичната музика и изпълнители като John Zorn и The Bad Plus.

Данило Гало, в своите приблизително 2000 концерта по целия свят, 130 записа, над 30 години дейност, е свирил с Бени Голсън, Джон Чикай, Стив Гросман, Енрико Рава, Боб Минцер, Ури Кейн, Марк Рибот, Трилок Гурту, Хамид Дрейк, Роб Мазурек, Роберто Отавиано и др. В областта на поп рока помним колаборациите му с Кристина Дона, Бруно Лаузи, Майк Патън и др. Топ джаз изпълнител в Италия (Musica Jazz Magazine), Канада, Португалия, Австрия с неговия квартет Dark Dry Tears, през годините 2020, 2021, като най-добър запис и най-добра група.

Стефано Тамборино започва да свири през 2000 г., на 19-годишна възраст. Оттогава до днес той продължава своето музикално пътуване на самоук изпълнител, което благоприятства формирането на неговия собствен по-личен стил, продиктуван единствено от инстинкта.

Има много студийни сесии с утвърдени и много талантливи музиканти. Сред щастливите срещи и стабилни сътрудничества можем да включим имената на Стефано Болани, Хинди Захра, Арес Таволаци, Крис Спийд, Луис Коул, Джанлука Петрела, Ериа, и много други, включително Hobby Horses, с които се събра за издаването на шестия им албум, един от над 40-те албума, в записването на които е участвал през последните няколко години.

Джаз фестивалът „Варненско лято“ 2023 се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна, Италианския културен институт, Посолството на Австрия, „Стийлимпекс“ ООД, „Метал дизайн С“ ООД, “ Хоризонт” и хотел “Капитол”.

За билети и подробности: https://www.facebook.com/vsijf

Екип на Арт Варна, медиен партньор на фестивала

Джаз фестивал Варна 2

Други