Днес е 13.07.2024

Всичко, което обичате от балета, на 7 август във Варна

20.07.2023
Балет Държавна опера Варна 1

Много и различен балет ще има на 7 август в Летния театър на Варна. Няма да повярвате, но на култовата открита цена ще излязат не 24, а 32 лебеда! Балетмайсторът на Държавна опера Варна Сергей Бобров не обича да се повтаря. След блестящия успех на Балетната гала през април, сега той и цялата трупа излизат с Гранд Балет гала. И тя наистина ще е голяма.

Обичайно подобни спектакли са концерт от подбрани класически вариации и съвременни номера. Но не и този път. На фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна ще видите един изпълнен с красота, класа и изненади спектакъл. В неговото ветрило са представени най-добрите фрагменти от новия репертоар на балетната трупа, заредена с ентусиазма на близо 70 млади балетни артисти от цяла Европа. Ще има всичко, което обичате от балета – лебеди, пачки, принцове, но освен това модерни фрагменти, артистични гигове, някои – на ръба на шока.

Балет Държавна опера Варна 2

Сергей Бобров е дотолкова окрилен от развитите възможности на младите танцьори, че специално е поставил масовка, в която да се разхвихрят всички. Техническият им прогрес буди възхищение и ще видите млади артисти, които се раздават и излъчват енергия.

Балет Държавна опера Варна 4

В една вечер балетмайсторът ще покаже своите способности да пресъздаде любими класически образци – фрагменти от „Лебедово езеро“, да се покаже като автор на една съвсем нова хореография в „Ромео и Жулиета“. Ще видим моменти от балетите „Кармен Денс“ и „Антигона“ – друг аспект от творчеството на Бобров. Както и неговите възможности да поставя съвременни номера. Най-любопитна за балетоманите ще е срещата със старинния балет от ХIХ в. „Катерина или Дъщерята на разбойника“ по мотиви на легендарния хореограф от онова време Жул Перо.

Балет Държавна опера Варна 3

Важен принос в създаването на този спектакъл има младата сценографка Ася Стоименова с нейните изключително стилни и премислени костюми и сценични решения. Както и целият екип на ТМПЦ-Варна, който влага своята енергия и професионализъм във всеки детайл.

И който още не е забелязал пълното преобразяване на варненския балет – няма как с тази вечер да не остане приятно изненадан.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

https://www.operavarna.com/

Други