Днес е 13.06.2024

Една високосна „Аида“

17.07.2023

За пръв път в България „Аида“ на Верди с почерка на великия Франко Дзефирели!

Опера в Летния театър в средата на юли 2023 – едно красиво и извисяващо преживяване, за което трудно се намират думи. Толкова въздействащи са визията и прочитът на Дзефирели, че постановката буквално измества всичко видяно досега. Да, става дума за онази най-висока оперна традиция, чиито класически образци живеят извън времето и пространството, недосегаеми за всякакви модернистични течения в интерпретацията на оперното изкуство.

Верди и Дзефирели в „Аида“ са сами по себе си пиедестал, а магнетичната палка на маестро Якопо Сипари ди Пескасероли издигна този пиедестал още по-високо. Освен че изведе неподозирани нови акценти в музикалната трактовка, той безапелационно покори публиката с енергията и емоцията на диригентския си жест.

„Аида“ във Варна, по повод 210 години от рождението на Верди и 100 години от рождението на Дзефирели, определно се превърна в събитие от световна величина и заради великолепния солистичен състав – Красимира Стоянова, Милен Божков, Ивана Ходжа, Деян Вачков, Красен Карагьозов в единия спектакъл; Йоана Железчева, Валерий Георгиев, Михаела Берова, Евгений Станимиров, Свилен Николов в другия спектакъл и Гео Чобанов в двата спектакъла. Богата палитра от гласове и истинско пиршество за сетивата, подкрепено от традиционно силните оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Изненадите дойдоха от първите срещи с прекрасните Ивана Ходжа от Албания в ролята на Амнерис и Красен Карагьозов в ролята на Амонасро. Възхитителен в ролята на Радамес бе Милен Божков, който очевидно върви по стъпките на големия Камен Чанев на световната сцена. И както очаквахме и предвкусвахме, Красимира Стоянова триумфираше на върха на „Аида“ със своята недостижима вокална техника и артистично съвършенство. Нейните емблематични пианисими са толкова отчетливи и красиви, че ти се иска, подобно на Фауст, да спреш хода на времето, за да останеш колкото може по-дълго в съприкосновение с тях.

Един високосен вселенски миг, подарен ни от божествената Красимира Стоянова!

Виолета Тончева

Снимки Росен Донев

Други