Днес е 25.06.2024

in memoriam Маргарита Войнова (1952-2023)

14.07.2023

Артистична Варна загуби тази нощ един от ярките си цветове – напусна ни Маргарита Войнова. Марги щедро раздаваше енергия, лъчезарие и доброта, подкрепяше и утешаваше, повдигаше духа ни в трудни дни. Нейното изкуство внесе в художническата палитра на Варна онази пъстрота, вдъхновена от нашата природа и от етно мотивите на далечни страни, която се превърна в запазена марка на нейното, докоснато от слънцето, творене.

Светли небеса, Марги и благодарим за слънчевите спомени, които ни остави!

От екипа на ArtVarna

Маргарита Войнова

Маргарита Войнова е родена на 11.08.1952 г. във Варна. Учи в ателието на своя брат – големия български художник проф. Стоимен Стоилов. Работи в областта на живописта, акварела, рисунката, керамиката, стъклописа, стенописа и художествения текстил. Има реализирани десетки монументални стъклописи, стенописи, театрални декори и тъкан текстил в хотели и обществени сгради по българското Черноморие. През 2006 г. издава първият си роман „Алсарио”. През 2008 г. написва литературен сценарий по мотиви от романа. Автор е на есета и разкази. Членува в Творческият фонд на СБХ и в Сдружение на художниците – Варна.
Акценти сред многобройните й самостоятелни изложби са:
2009 г., Галерия “Арте“, София – живопис, акварел,
2004 г., Арт салон на ООН – Виена, Австрия – акварел,
2003 г., Галерия “Алекси фон Шлипи“, Кънектикът, САЩ – живопис,
2002 г., Галерия “Джон Дорт“, Лион, Франция, акварел и живопис,
1994 г., Галерия “А Шед“, Пърт, Австралия – живопис и тъкан текстил

Участва в много сборни, тематични и конкурсни изложби, сред които са сборните изложби на Варненските художници, конкурсните изложби на „Алианс“ – България и Международното триенале на акварела – Варна. Има номинации и грамоти от конкурсни изложби.
Творби на Маргарита Войнова присъстват в десетки частни колекции на изобразителното и приложно изкуство в Австрия, САЩ, Швейцария, Финландия,Франция, Германия, Норвегия, Гърция, Турция, Русия, Австралия и др.

Репродукции Александър Николов, снимка личен архив

Други